Топлото време води по-често до брашнеста мана

Докато честите валежи благоприятстват заразяванията от мана по лозата, то топлото време с висока относителна влажност на въздуха помага за развитието на брашнестата мана /оидиум/.

Тя е сериозна болест, нападаща листата, леторастите и особено гроздовете. Заразяване от оидиум може да се осъществи много рано напролет при натрупана зараза от предходната година. Там, където има такива условия първите заразявания се откриват по листата или нарастващите леторасти още в началото на вегетацията и трябва досега да са забелязани. Зърната, които са нападнати в по-ранна фаза, обикновено засъхват на чепките или падат на земята. Заразяванията по наедрелите зърна водят до отмиране на клетките на кожицата и разкъсване на ципата в резултат на разрастване на месестата част. При по-слаба степен на нападение петната по зърната влошават външния вид на гроздето. Когато са заразени зелените леторасти, по тях се образуват сивкави петна, които впоследствие стават тъмнокафяви. Нападнатите дръжки на листата и чепките стават чупливи. На места с добра въздушна циркулация и слънчево изложение развитието на болестта е по-ограничено.

Сроковете за пръскане обисновено са съсредоточени в два периода:

– първият – по време на ранния период на растеж;

– вторият – през периода между цъфтежа и началото на узряване, когато гроздовете са най-застрашени.

– Чепките са уязвими на заразяване непосредствено след тяхното образуване, когато зърната са с едрина 2-3 мм в диаметър и по време на тяхното нарастване до затваряне на гроздовете.

– Обикновено третиранията започват във фаза 3-6 лист и продължават до затваряне на гроздовете, а при десертните сортове до зазряване на реколтата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X