Протестиращите земеделци в Сливен ще затварят утре пътища с „нормална терористична техника-трактори и комбайни“

Недоволни земеделци ще блокират утре две възлови точки в Сливенски регион-пътен възел „Петолъчката“ и детелината „Сливен- Ямбол“ с нормалната „терористична“ техника-трактори и комбайни. Детелината ще затворят 40 машини, а останалите протестиращи от районите на Сливен, Карнобат, Ямбол, Бургас ще са на „Петолъчката“. Това съобщи Георги Радев-заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен. По думите му, производители на плодове и зеленчуци, които също ще изразят своето недоволство от действията на държавата спрямо целия земеделски сектор, ще донесат продукцията си на място. „Тя ще бъде раздавана на хората, чието движение ще затрудним с блокирането на пътищата. Така ще им покажем, че българската продукция е качествена и могат да изберат нея, пред чуждия внос“, допълни още Радев.

Той поясни също, че протестът утре не е само на зърнопроизводителите, както се тиражира в част от медиите. „Зад нас застават 26 браншови организации и асоциации. За пръв път се обедини целия земеделски бранш в каузата заедно с нас. Обединихме исканията си в едно, което е прецедент в нашата история. Сегашната власт ни направи страшно голяма услуга и обедини хора, които теоретично имат страшно много препирни и различия, но сега седнаха на една маса и се обединиха и много трудно някой ще ни победи“, категоричен е заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и припомни масовите протести на зърнопроизводителите преди 15 години.

По думите му, хората в земеделието са обединени не само заради неглижирането на проблемите и незачитането им от страна на държавата. „Всички сектори имаме проблем. Примери за това са вносът на замразено преди 10 години незнайно къде месо и българите го консумират, внасят зърно, олио и какво ли не от Украйна, където се водят военни действия и се стрела я обеднен уран, това зърно не бива да се консумира изобщо. Внася се сухо мляко, мед-нима в България нямаме кравеферми, овцеферми или пчелари, които произвеждат българска продукция, та трябва да внасяме чуждите боклуци, които не се знае от къде идват. Ние обаче сме най – продажни и каквото ни кажат, това правим. Стига вече! Превърнахме се в кофата за боклук на Европа, а вчерашното изказване на премиера Николай Денков, който ни определи като „терористи“, беше капка, която преля чашата на търпението ни“, коментира земеделецът.

Председателят на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ Сливен, посочи също, че много граждани, които не членуват в нито една организация, са им засвидетелствали подкрепа, която ще дойдат да изразят утре по време на протестните действия. „Ще протестират за това, че и те както мен не са „терористи“, а  по цял ден ритат буците на полето, както и всички останали, които се занимават със земеделие.

Припомняме и исканията, които Инициативният комитет , съставен от 26 организации, формулира и изпрати към Народното събрание,  Министерския съвет и Президента на Република България:

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
  2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
  5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

 

Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Списък на организациите, който подкрепят протестните действия:

  1. НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ 2. НАЦИОНАЛНА ОВЦЕВЪДНА И КОЗЕВЪДНА АСОЦИАЦИЯ 3. АСОЦИАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ 4. БРАНШОВА КАМАРА „ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ“ 5. ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ 6. ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ ЖИВОТНОВЪДИ 7. НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА КАРТОФОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ 8. НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ В БЪЛГАРИЯ 9. НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГОВЕДОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ 10. ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ 11. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЯГОДОПЛОДНИТЕ 12. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ 13. НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛОЗАРИ 14. АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ БИВОЛОВЪДИ 15. ФЕДЕРАЦИЯ НА РАЗВЪДНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В ГОВЕДОВЪДСТВОТО 16. АСОЦИАЦИЯ „ПРОФЕСИОНАЛНО ПЧЕЛАРСТВО“ 17. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ 18. НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НАТ 2010 19. ИНСТИТУТ НА ЖЕНИТЕ ФЕРМЕРИ 20. НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ НА ЧЕРУПКОВИ ПЛОДОВЕ 21. АСОЦИАЦИЯ НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ НА НАСИПНИ ТОВАРИ 22. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ТЪРГОВЦИТЕ НА АГРОТЕХНИКА 23. АГРОТЕХ – АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ВНОСИТЕЛИТЕ НА АГРОТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ В БЪЛГАРИЯ 24. МАРИЦА ОЛИО 25. АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТЪРГОВЦИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ, ВНОСИТЕЛИ И ПРЕВОЗВАЧИ НА ГОРИВА 26. БЪЛГАРСКИ ФЕРМЕРСКИ СЪЮЗ

 

 

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X