ЕК предлага 10-годишно подновяване на разрешението на глифозата

Европейската комисия предложи да поднови разрешението за спорния хербицид глифозат за още 10 години, което означава, че ако държавите членки дадат зелена светлина, употребата му в ЕС ще бъде разрешена до 2033 г. 

Проекторегламентът, който беше представен на държавите-членки в сряда (20 септември), гласи, че е „подходящо да се предвиди подновяване на одобрението на глифозат за период от десет години“ след сегашната дата на изтичане на 15 декември.

Предложението идва след месеци на разгорещен дебат относно въздействието на най-широко използвания хербицид в Европа върху здравето и околната среда, особено дали глифозатът може да се счита за канцерогенен – т.е. причинител на рака при хората.

Проект за подновяване на регламента за глифозат 

Приложения Регламент за подновяване на глифозат

Одобрението на хербицида в ЕС първоначално изтече още в средата на декември 2022 г., но беше временно удължено с една година, докато се чака допълнителна информация от агенцията на ЕС за безопасност на храните EFSA.

Решението следва публикуването на дългоочакваните заключения на EFSA относно риска, породен от спорния хербицид още през юли, в които се заключава, че „няма критични области за безпокойство“, въпреки че са установени пропуски в данните по някои аспекти. Докато висш служител на Комисията призна, че „някои пропуски в данните и проблеми не са напълно финализирани“, той отбеляза, че това „е така в практически всички заключения на EFSA за всички вещества“.

Като такъв, служителят твърди, че изпълнителната власт на ЕС счита 10-годишния период на повторно одобрение за „добър баланс“ между настоящите познания за глифозат и новите прозрения, които могат да възникнат.

„Сега направихме две пълни оценки на глифозат за много кратък период от време, които доведоха до повече или по-малко същите резултати. Но, от друга страна, продължава и публикуването на проучвания около глифозата. Така че предлагаме балансиране на тези два елемента, за да се поднови одобрението за 10 години“, каза висшият служител.

Ако в рамките на тези 10 години се появи нова информация, която поставя това решение под въпрос, изпълнителната власт на ЕС е в състояние да „преразгледа одобрението по всяко време“, обясни служителят.

Той също така добави, че държавите членки теоретично са свободни да откажат разрешение за всички продукти, съдържащи глифозат, при условие че предоставят адекватна обосновка за решението.

Предложението на Комисията обаче идва с някои уговорки. Например предложението не позволява „десикация прибиране на реколтата“, което е, когато върху културите преди прибиране на реколтата се прилагат хербициди, за да се убият листата и/или растенията, така че културата да изсъхне по-бързо и равномерно.

Той също така налага определени ограничения върху употребата му, като например броя пъти, в които глифозатът може да се използва в дадено поле, максималната доза, която може да се приложи в даден момент, и времето на употреба, както и препоръки за ограничаване на въздействието на разпръскването.

Реакции

Новината беше приветствана от групата за обновяване на глифозата, конгломерат от агрохимически компании, лобиращи за подновяването на хербицида, който заяви в изявление, че подновяването ще „засили доверието на потребителите и гражданското общество в системата на ЕС за регулиране на активните вещества на пестицидите, която е една от най-строгите в света“.

Но за групата Pesticide Action Network Europe (PAN) решението е в разрез с волята на европейците. Преди пет години 1 милион граждани официално поискаха забрана, докато неотдавнашно проучване на общественото мнение на IPSOS в 6 държави от ЕС установи, че само 14% от гражданите са съгласни с продължителната употреба на глифозат.

„Регулаторите се движат на пълни обороти, без да се вслушват в тревогите на гражданите и независимата наука. Интересите на индустрията очевидно надделяват над здравето и околната среда“, каза Ангелики Лисимачу, ръководител на науката и политиката в PAN Europe.

Междувременно евродепутатът от Зелените Юта Паулус разкритикува Комисията, че „поставя корпоративните интереси над благосъстоянието на милиони европейци“. „Предложението на Комисията за разширяване на употребата на глифозат е атака срещу закона за спасяване на природата“, каза тя.

Следващи стъпки?

Сега предложението трябва да получи квалифицирано мнозинство от държавите членки, за да бъде прието, като дискусиите между правителствените служители на ЕС ще се проведат този петък (22 септември), последвани от гласуване на 12 октомври.

Запитан за първоначалните реакции на страните-членки на предложението, високопоставени служител на ЕК каза, че при сегашното състояние на нещата само една страна-членка е изразила, че няма да подкрепи подновяване. „Но повечето от тези, които отговориха, го подкрепиха, а някои изобщо не изразиха мнение“, каза той.

Въпреки че на този етап не е ясно как ще протече гласуването, Германия е гласовита в позицията си срещу глифозата. Междувременно още през 2022 г. коалиция от няколко държави-членки, включваща Люксембург, Малта и Хърватия, блокира временното удължаване на одобрението на ЕС за глифозат, докато Франция, Германия и Словения избраха да се въздържат от гласуването.

Ако случаят не бъде приключен преди датата на изтичане, Комисията ще удължи настоящото одобрение за  нов период, добави служителят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X