Biotrinsic от Indigo: Работеща технология против суша

Продуктите на американската компания, които помагат на растенията да преодолеят стреса от сушата, ще се предлагат от следващата година в България от Амитица ООД

Микробите живеят в растенията от стотици милиони години и са развили способност да им помагат да се борят със сушата

Indigo е американска компания, която е на пазара в цял свят вече 8 години. Основната цел, която производителят си е поставил, е да помогне на земеделците да се справят със сушата и стреса на растенията, причинен от липсата на влага. За навлизането си на пазара в България американският лидер в иновативните технологии за растениевъдство, е избрал за свой представител фирма  Амитица, която е дългогодишен партньор на земеделците у нас.

Каква е историята на компания Indigo?

Историята на успеха започва от едно растение в пустинята и учени, които си задали въпрос как това растение е оцеляло без вода. Те започнали да изследват и да търсят причината, поради която растение в пустинята оцелява при този огромен стрес. За целта те изследвали микробите, обитаващи корените му. Сравнени са с микробите от корените на растения, които са загинали от сушата. Разликата е открита в наличието на някои микроорганизми, бактерии и гъби. От тези хиляди микроорганизми в лабораторията е формулиран продукт, предназначен за приложение в земеделието.

Днес производството му се фокусира в четири основни посоки. Първото направление е ефективното използване на водата. Второто е оползотворяване на хранителните ресурси. Третото са нематодите. Четвъртото направление е контролът на патогените в почвата.

Каква е формулацията и как работи?

Продуктите на Indigo са с прахообразна формулация, с която се работи изключително лесно. Прилагат  се много малки количества в сеялките преди сеитба. Имат специална формулация, която им позволява посредством електростатичност да се движи препаратът много бързо сред семената при разбъркване. Така се гарантира обработването на абсолютно всички семена. Продуктът работи изключително добре със семената на царевица и слънчоглед. Резултатът е ефективно и значително увеличаване на добива.

Първите продукти на Indigo ще се регистрират в България за сезон 2024. Biotrinsic I 30 вече притежава регистрация в много европейски страни. Продуктът е насочен към оптимизирането на използването на водните ресурси при суша. Като вторично действие способства за оптимизиране на оползотворяването на хранителните вещества от растенията.

Вторият продукт отново е за царевица, но вече е комбинация от два полезни организми. При слънчогледа също се предлагат два продукта.

Как работи оптимизирането на хранителните вещества?

Продуктът е формулиран така, че да отделя ензими. Това са ензими, които превръщат азота в амония и успяват да разблокират останалите макро и микроелементи като фосфор. От друга страна той се свърза с микроелементи като желязо, така че и те стават в усвоими форми.  Не фиксира азот от атмосферата, но почвеният азот бива оптимизиран и усвояван по-добре.

Другият положителен ефект е ефективното използване на водата. Когато растението е под стрес, независимо дали от сушата, от слънчева радиация или химичен стрес, то отделя хормони и изпада в оксидативен стрес. Микроорганизмите помагат за елиминирането на оксидативния стрес. Точно поради тази причина на полето растенията, които са третирани с продуктите на Indigo, остават зелени за много по-дълго време, запазват тургура си.

Поради тези и още много други причини, които в крайна сметка помагат на растенията да се справят с климатичните промени и повишават добивите, дори и при трудни условия на полето, продуктите на Indigo се търсят от земеделците на пазарите в САЩ, Бразилия, Европа, Украйна, Турция. През 2024 година компанията ще предлага продуктите си и в България през Амитица. Фирмата е избрана за българският партньор на Indigo тъй като от 18 години се занимава с биологични и микробиални продукти и приложения. За тези и други такива производители е важно партньорът им да има професионално отношение и знание.

В следващи материали ще представим въздействието на продуктите на Indigo при царевица и слънчоглед и какво показват опитите, проведени в тези култури на полетата в България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X