Германските региони настояват за преориентиране на селскостопанската политика на ЕС

Група регионални министри на земеделието в Брюксел тази седмица призоваха за широкообхватна и фундаментална реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, но Европейската комисия остава колеблива.

Прочетете оригиналната статия тук.

Въпреки че последната реформа на ОСП, водещата програма на ЕС за субсидиране на земеделските стопанства, влезе в сила в началото на годината, като настоящият период на финансиране продължава до 2027 г., дебатите за следващия период на финансиране вече са в разгара си.

През последните месеци има все по-голям брой гласове, особено от Германия, които призовават за широкообхватна реформа.

Берлин многократно полага усилия да инициира дебати за бъдещата посока на милиардите земеделски фондове на ЕС и за подготовката на блока за присъединяването на Украйна като тежка селскостопанска категория към Съюза, а по този начин и към ОСП.

Федералните провинции на Германия обаче също имат желание да поставят своя печат върху процеса на реформи.

Във вторник (26 септември) министрите на земеделието на три федерални провинции обединиха усилията си в Брюксел, за да призоват за фундаментална реформа на ОСП, която да остави зад себе си „безусловните плащания на площ“ и вместо това да се съсредоточи върху принципа на „премията за общо благо“.

Въпреки че вече има цял набор от инструменти за повече защита на околната среда, климата и животните в рамките на ОСП, голяма част от парите – така наречените директни плащания – продължават да се изплащат на стопанствата единствено въз основа на площта на стопанството.

Освен това директните плащания са обвързани само със спазването на определени основни условия – нещо, което германските държавни министри искат да променят.

„Бъдещата политика за подкрепа трябва да бъде последователно насочена към поддържане на социалната функция на селското стопанство“, подчерта десноцентристкият министър на земеделието на региона Шлезвиг-Холщайн Вернер Шварц, който подчерта, че неговите възгледи и тези на двамата му колеги „не са толкова далеч един от друг“.

Точкова система за „общо благо“

Всъщност и министърът на Саксония Волфрам Гюнтер, и Мириам Щаудте от Долна Саксония, и двамата зелени, нарисуваха подобна версия на Шварц от Шлезвиг-Холщайн, поне в широки щрихи.

„Голямото предизвикателство е да кажем: имаме тези обществени услуги, които са желани и търсени, но те трябва да генерират приходи“, каза Щаудте.

За да се гарантира това, тримата министри обмислят точкова система за разпределяне на земеделските субсидии в бъдеще. Идеята е, че колкото повече мерки прилага една ферма, които са от полза за широката общественост, толкова повече субсидии ще получава.

Фермерите ще могат да избират от различни модули. „Ако селското стопанство наистина иска да реализира обществени цели, то трябва да има и реален финансов стимул“, подчерта Гюнтер.

Точковата система следва не само да осигури този стимул, но и да сложи край на едновременността на различните инструменти за подкрепа в рамките на ОСП, като по този начин я направи по-опростена и по-малко бюрократична, според регионалните министри.

Комисията е по-предпазлива

Представителят на Комисията Michael Niejahr обаче беше много по-предпазлив по отношение на такова чудотворно решение за ОСП.

От гледна точка на Комисията е „преждевременно“ да се обсъжда следващата реформа, каза той. По-специално, на този етап не трябва да се обсъждат „подробни инструменти“.

Вместо това първият въпрос трябва да бъде: „Какво предизвикателство имаме и какви цели всъщност искаме да определим?“

В крайна сметка това е подходът, на който председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се позова в неотдавнашното си обръщение за състоянието на ЕС, когато предложи „стратегически диалог“ за бъдещето на селското стопанство.

Niejahr също се дистанцира от идеята, предложена от министрите за препроектиране на системата на ОСП от самото начало.

„Мисля, че въпреки всичко направихме добра крачка напред с последната земеделска реформа“, подчерта той.

Дяволът е в детайлите

В същото време служителят на Комисията твърди, че дори модел, основан на точки, основан на общото благо, няма да разреши всички вътрешни напрежения в селскостопанската политика на ЕС.

Например не би било възможно да се постигне опростяване на ОСП, като същевременно се увеличи гъвкавостта и приспособяването.

„Трябва да правите и двете едновременно, но винаги ще има някои компромиси“, подчерта той.

И тогава възниква въпросът какво представлява „общото благо“: Докато двамата зелени министри наблегнаха на опазването на околната среда и климата, политикът от ХДС Шварц смята, че продоволствената сигурност също трябва да бъде определена като такава.

В крайна сметка продоволствената сигурност е залегнала в учредителните договори на ЕС, посочи Ниджахр – и по този начин е основната причина, поради която ОСП съществува на първо място.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X