Комисията по земеделие прие на първо четене законопроект за регулация на пръскането с дронове

Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията, внесен от Десислава Танева (ГЕРБ-СДС).

Танева посочи, че целта на законопроекта е уреждане и регулация на пръскането с безмоторни летателни средства или дронове. Тя допълни, че този законопроект е нов, след тримесечни обсъждания на работна група с Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Министерство на земеделието и храните, Министерство на транспорта.

„Внесените текстове са решения на работната група, съобразени с всичко, което в момента е в ЕС, проекта на регламент и практиките на други страни в ЕС“, каза Танева.

Росен Костурков (ПП-ДБ) припомни, че законопроектът в първия му вид е вече гледан в комисията, която се е съгласила, че пръскането с дронове трябва да има правно основание и да бъде регулирано, но тогавашният текст e срещнал съпротива от участниците в последвалата работна група.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X