ЕС стартира първата в света гранична тарифа за въглеродни емисии

Механизмът за коригиране на въглеродните емисии на границата ще изисква да се отчитат емисиите при производството на внесените желязо и стомана, алуминий, цимент, електроенергия, торове и водород

Европейският съюз стартира в неделя първата фаза на първата в света система за налагане на мита за емисиите въглероден диоксид върху вносната стомана, цимент и други стоки, предаде Ройтерс. Ходът се тълкува като опит да спре по-замърсяващите чуждестранни продукти да подкопават зеления преход на ЕС.

Планираната тарифа предизвика безпокойство сред търговските партньори, а на форум миналия месец главният пратеник на Китай по въпросите на климата Сие Джънхуа призова страните да не прибягват до едностранни мерки като таксата на ЕС.

Блокът ще започне да събира такси за емисиите въглероден диоксид (CO2) на границата едва през 2026 г.

В неделя обаче започна първоначалната фаза на Механизма за коригиране на въглеродните емисии на границата (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM), при който вносителите от ЕС ще трябва да отчитат емисиите парникови газове, вложени в производството на внесените количества желязо и стомана, алуминий, цимент, електроенергия, торове и водород.

От 2026 г. вносителите ще трябва да закупуват сертификати, които да покриват тези емисии на CO2, за да се изравнят чуждестранните производители с промишлените предприятия в ЕС, които трябва да купуват разрешителни от пазара на въглеродни емисии в ЕС, когато замърсяват.

Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че целта е да се насърчи преминаването към по-екологично производство в световен мащаб и да се предотврати преместването на европейските производители в страни с по-ниски екологични стандарти.

Целта е също да се предотвратят загуби за европейските производители от чуждестранните им конкуренти, докато инвестират, за да допринесат за постигането на целите на ЕС за намаляване на нетните емисии на блока с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини