Тази есен – продават се земеделски фирми…

„Продавам земеделска фирма с 360 декара дългосрочно наета земя“ 

Това е само една от десетките обяви в земеделските групи напоследък. И докато преди бяхме свикнали да виждаме такива предимно в сектора на животновъдството, то тази година вече има десетки реални обяви за продажба на земеделски стопанства в зърнопроизводството.

Процесът е логичен и за него предупреждаваме отдавна. Наскоро за проблема алармира и председателят на Комисия по земеделие в НС – Десислава Танева. Липсата на ликвидност при малките зърнопроизводители вече не им оставя друг избор освен да продават стопанствата си. А две-три години на пазара цари абсолютен хаос. Държавата като че ли е абдикирала от регулирането на процесите и отвреме навреме излива някъде пари, без да мисли стратегически къде и как. Най-пострадалият сектор от войната в Украйна – зърнопроизводството, беше оставен без почти никакво подпомагане. А това са наши български земеделски производители, които имат точно толкова право да разчитат на подкрепа от българската държава, колкото и всички останали. Защото разходите им растат като снежни топки, приходите – намаляват, а държавата и всички ние губим и последният стабилен отрасъл в българското земеделие.

Агробизнесменът Божидар Митов изчисли, че за заплатата на 1 тракторист или счетоводител в стопанството, а без тях вече не може, са необходими 5000 дка. Нещо непосилно за малките и средните. На няколко пъти през последните 2 години се вдигат осигуровки, производствени разходи, усложняват се изисквания, увеличава се бюрокрацията. А цените на продукцията падат и падат…

Рентите са друго перо, което вдига разходите до небето. И за това голяма вина имат тези, които взимат ДПФ на нереални ренти и съсипват бизнеса на колегите си. Как може един дребен и среден земеделец да даде рента от 100 лв/дка? „Как може един дребен български земеделец да си купи комбайн, за да може да жъне три култури – пшеница, царевица и слънчоглед? Та, той струва значително (по-малките машини са над половин милион, а големите, с три хедера, надхвърлят 1 милион). Има джипове по-евтини от единия хедер! Един комбайн работи 60-70 дни в годината и за 7-10 години се амортизира. Ама, нужни са още плугове, трактори и сеялки, брани и друг инвентар, за да се произвежда рентабилно зърно. Колко декара трябва да обработваш тогава, за да си рентабилен и да храниш семейството си?! Земеделието е тежка и скъпа работа“, пита и самият Божидар Митов.

Тези, които още не продават, вземат кредити, за да платят ренти. А това вече означава фалит. Намаляват разходите и спестяват важни мероприятия. Познат земеделец ми каза, че тази година вместо с 3 милиона лева оборотен капитал, ще се наложи да работят с 1 милион. А това в условията на силно конкурентен пазар, вече е фалит. Малките и средните не могат да оцелеят. Дори в зърнопроизводството. Потъват в кредити и се налага да продават.

Концентрацията на земеделието не е от сега. Това е обективен икономически процес. Но сега вече той ще стане неконтролируем, защото държавата отказва да го види и се оправдава с чисто пазарна логика. Може би, обаче не точно сега е времето да мислим за пазарната логика, а за защита на националните си интереси.

Тече бърз процес на фалити на малките и на концентриране на земята в големите. И когато те станат още по-големи, поминък по селата въобще няма да има.

На политиците, които седят по бюрата си в София, изобщо не им е ясно колко труд и колко декара трябва да обработва един фермер, за да изхранва семейство и служители, и колко е скъп този бизнес.

Всички сме се наслушали на красиви приказки за връщане на семейното фермерство и младите на село. Докато ги слушаме, реалността си се случва без да се интересува от приказки. Малките и средните земеделци фалират, разпродават и излизат от бизнеса. И не, това не е конспирация на зли сили. Просто обективна икономическа реалност, която очевидно ОСП и Стратегическият план не могат да спрат.

„Цял един живот, който си прежалил“. Това пишеше на една от обявите за продажба на земеделско стопанство.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X