Производството на слънчоглед и царевица намалява, но износът на пшеница расте

България прибра по-малка реколта от слънчоглед и царевица до началото на октомври 2023 г. в сравнение с предходната година. Реколтата от слънчоглед изостава с 24,1%, а при царевицата с 27,4%, сочат предварителните данни, оповестени от земеделското министерство.

Жътвата зърнени култури също напредва по-бавно, отколкото през 2022 г., а това, заедно с по-ниските добиви, доведе до значителен годишен производствен дефицит и при двете култури към 5 октомври, съобщи министерството в началото на миналата седмица.

Средният добив на слънчоглед е намалял с около 16% спрямо миналата година, като е прибрана 93% от общата площ със слънчоглед. В същото време средният добив на царевица намалява с 12.7% спрямо миналата година, като е прибрана 65% от общата площ, засята за царевица.

По отношение на износа данните от началото на 2023-2024 пазарна година към 8 октомври показват някои впечатляващи тенденции. Износът на пшеница се е утроил в сравнение със същия период на миналата година, което показва значително увеличение на търсенето и международната търговия, отбелязват от министерството. От друга страна, износът на ечемик се е увеличил над 20 пъти, отразявайки рязкото увеличение на международната търговия с този вид зърно.

Според данните през периода от 1 юли до 8 октомври България е изнесла около 765 хиляди тона пшеница през черноморското пристанище Варна, което е с 225% повече от преди година. Само за седмица до 11 октомври през това пристанище са изнесени 23,3 хиляди тона. Износът на ечемик за същия период възлиза на 141.5 хил. тона срещу 6,7 хиляди тона преди година. По данни на министерството пристанище Варна се е превърнало в основна точка за износ на пшеница и царевица от България.

Що се отнася до износа на царевица през пристанище Варна, към 8 октомври са изнесени 13.9 хил. тона, което е значително увеличение в сравнение с липсата на износ на тази култура за същия период на миналата година.

От началото на юли до края на отчетния период не е регистриран внос на зърно и маслодайни култури през пристанищата Варна и Бургас, съобщиха от министерството.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X