Как протестът на земеделците окончателно се раздели

Часове преди да бъдат приети и последните окончателни промени в станалия вече прочут Стратегически план за земеделие 2023-2027 стана видно, че не само „ интересът клати феса“, но и го събаря…

Протестът, манифестиран като общоземеделски, окончателно се разчлени на „клубове по интереси /пари/“ .

Чергата ще се скъса от дърпане, докато не спират опитите да се прецака другарчето от другия бранш.

Зърнопроизводителите от самото начало не желаеха да има други промени в Стратегическия план, освен тези, които засягат задължителните стандарти. След подписването на меморандума те  си казаха, че са много доволни от постигнатото с премиера и двамата министри – на финансите, и земеделието.

Но сега ги изненадвало неприятно решението да се увеличи преразпределителното плащане за сметка на базовото, което беше обсъдено на онлайн срещата на Комитета по наблюдение. Защото идеята да се подпомогнат по този начин по-дребните и по-слабите сектори като плодовете и зеленчуците нямало чак толкова да помогне на овощарите и градинарите, но пък ще промени базовото подпомагане на декар, което ще се отрази негативно на стопанствата с над 1 700 -1 800 дка като зърнените. Ще им намали малко подпомагането…А при повече декари, повече намаление.

Животновъдните браншове пък, които по наименования вече нямат край, както винаги досега се стягат за …пресконференция. Седем от тях пак искат оставката на министъра, но този път и на целия му кабинет. Работят вече „на едро“, защото екипът не се вслушвал в мнението им.

Националният съюз на говедовъдите с лидер Димитър Зоров,  Обединени български животновъди с Бойко Синапов, Съюз на животновъдите в България с Пенка Христова, Институт на жените фермери, Национална асоциация на животновъдите с Иван Михов, Национална организация на месо- и млекопреработвателите с Танчо Колев, Асоциация на биволовъдите с Мария Степанчева питат защо още не е паднал таванът за украйнската помощ от 250 000 евро, който таван ощетява естествено големите фирми и чието отпадане, разбира се, трябва да се разреши от ЕК.

Те искат при преходната национална помощ да има нулево, тоест никакво задържане на животни. Те настояват за още пари към бюджета за преходна национална помощ, така че да им се гарантират по 190 лева на говедо и 350 лева на бивол, както и да отпадне модуларната ставка при тези две категории в развъдните програми.

Те обаче не дават отговори на други въпроси, които им задават редови животновъди…Като например кои от браншовите лидери искат  вдигане на тавана за украинската помощ, кои от лидерите на асоциации и съюзи са пожелали отпадане на модуларната ставка и как, кои работят повече в защита на личните си интереси отколкото на браншовите.

Други браншови лидери, маскирани като анонимни читатели, пък заподозряха свинете и птиците, че им изяли милионите за обучение, предвидени за браншовите организации. Свинете и птиците са невинни, защото изобщо ги няма в Стратегическия план, но на страхът, че няма да се вземат едни сладки безотчетни милиони, очите са големи.

Тези въпроси естествено са анонимни…Страх лозе пази!

Така протестът се раздели – не само на браншове, сектори и подсектори, но и на много едри, средно едри, малко едри и безброй дребни и прецакани.  До следващия…

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X