Животновъдни организации с призив: Да спасим българското мляко!

Обединени български животновъди: Асоциация на биволовъдите в България; Национален съюз на говедовъдите в България; Съюз на животновъдите в България; Институт на жените фермери в България, на  24 октомври 2023 година от 11.00 часа ще дадат пресконференция в БТА на тема:

„Да спасим Българското мляко и да се противопоставим на целенасоченото унищожаване на българското млечно животновъдство“

Тежката и продължителна икономическа криза, новите изисквания и Регламенти на ЕС, климата, липсата на работна ръка, липсата на ваксини и др. обричат българското млечно годведовъдство на провал. Управляващите, въпреки протестите ни не предприеха адекватни мерки, целенасочено се унищожава нашето животновъдство.

Все още не са  изплатени компенсациите за Войната в Украйна на всички фермери, не е изплатена и дори не е „отворена“ дискусия за помощта de minimis, няма развитие по премахването на модуларната ставка, а тя дискриминира част от животните и ощетява най-вече тези, които произвеждат мляко.

В Стратегическия план интервенциите са унизителни, със значително по-ниски ставки от изминалия период и много други проблеми, които водят до унищожение на българското животновъдство.

Обществото и управляващите трябва да бъдат наясно, че не може с годишни приходи на една млечна крава от под 5-6 хил. лв. и разходи за нея над 9-10 хил. лв.  Може съвсем скоро да останем без българско мляко/ което не желаем и ние/.

  • За да не се случи това, настояваме полагаемата ни се компенсация за Войната в Украйна да бъде изплатена незабавно на всички фермери.
  • Да се преразгледат отново предвидените ставки по Стратегическия план, да отпадне модуларната ставка при обвързаното производство и да се осигури необходимия бюджет по преходната национална помощ за не обвързаната подкрепа съответстващ на ставка 190 лв. на говедо и 350 лв. на бивол с 0% процент на задържане.
  • Да бъдат потърсени инструменти и форма за тяхното увеличение или допълването им с национални механизми.
  • Да се изпълнят и подписаните в меморандума точки.

Тези финансови инжекции ще дадат известно време „живот“ за фермите.През това време е спешно необходимо да се изготви краткосрочен план за стабилизиране на нашето млечно говедовъдство. След изпълнението на тези предложения може да се тръгне и към дългосрочен план за развитие.

Само така можем да спасим българското мляко!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X