За печелившо и конкурентно зърнопроизводство ни трябват качество и ниска себестойност

Ако не намалим рентите, ние ще се самоубием, а дали ще го направим, е друг въпрос, казва Преслав Борисов, експерт от БФС

Ако искаме да имаме печелившо и конкурентно зърнопроизводство, трябва да наблегнем на качество и ниски цени. По-точно много важни са 3 компонента – себестойност, качество и регулярност в доставките.

Това каза членът на управителния съвет на Българския фермерски съюз Преслав Борисов. Според него за оцеляването на сектора е необходима и предвидимост на доставките.

Изходът е българските земеделци да разберем сами, че ако продължаваме да произвеждаме при сегашните условия, по нашия начин и с манталитет на производство, няма да успеем, каза още той.

Според него има резерви и в рентите, и в едно по-високоефективно производство.

За рентите той коментира, че сега те представляват от 40 до 60 процента от производствените разходи и с този им размер в момента производителите по никакъв начин не могат да бъдат конкурентни. „Ако не намалим рентите, ние ще се самоубием, а дали ще го направим, е друг въпрос“, казва Борисов.

Той още коментира, че в България в момента има земеделски стопанства, които са толкова големи, че той не разбира как те успяват да спазват прецизните технологии за производство на зърно. И допълва, че те трябва да придобият формата и размера, които са оптимални за високоинтензивно производство с високо качество и със сепариране на продукцията по качество. Сега тя масово се събира в партида  накуп, в който има пшеница с различни качествени показатели и от различни сортове.

България трябва да тръгне към високоинтензивно производство,  което означава намаляване на разходите и по-високи добиви, смята експертът. И допълва, че не е достатъчно само да имаме пшеница, а тя трябва да е конкурентна на външните пазари – на руската и на украинската.

При експорта търговците ни участват в търгове, в които се искат партидност, сигурна доставка и ниска цена, повтаря Борисов.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини