Капанът „слънчоглед“ може да щракне

И фермерите да останат с пълни складове, а преработвателите с празни

Зърнопроизводителите искат среща с кабинета, преработвателите – също

Чува се нещо за работна група през ноември…

Меморандумът между кабинета и земеделски производители, подписан преди месец и малко, днес не задоволява никой.

Зърнопроизводителите, които след самото му парафиране заявиха, че са много доволни от документа, днес искат с писмо от НАЗ до премиера и земеделския министър нова среща с властта, защото не се спазва договорената забрана за внос до края на ноември.

У нас влиза слънчоглед от Румъния и Молдова, който според НАЗ е натоварен в украински бази. По документи обаче  официално в България не е внесен и  килограм от Украйна. НАЗ иска да се възложи на митниците и НАП да въведат строг контрол.

Преработвателите също твърдят, че са на колене, а и те са от родния бизнес. Според тях пък не е нормално при свободен пазар да не могат да си купят достатъчно суровина нито от внос, нито от родните фермери, които не им я продават.

Не е решение вносът да е забранен в момент, когато фермерите не продават, а ние имаме нужда и  не можем да купим, казва Яни Янев от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Фермерите не продават

защото тази реколта сега излиза скъпа и с висока себестойност – около 1000 лв., и искат за нея да получат съответната цена.

Преработвателите не купуват

защото не могат да го правят над пазарните цени,  а те се определят  от международния пазар на слънчоглед, на слънчогледово олио и шрот, казва Янев.

Според членове на сдружението днес тези глобални цени нямат връзка с разбирането на земеделците, че би трябвало да съответстват на състоянието на тяхната реколта и себестойност.

От рафинериите смятат, че винаги е възможно да има и година като сегашната с ниски добиви, висока себестойност и ниски международни цени, но е имало и години с рекордни добиви и много високи международни цени, което е част от бизнеса и риска да си земеделец.

Няма как местната цена на слънчогледа изкуствено да се увеличи, както се надяваха фермерите с исканията за задържане на вноса, казва експерт от сдружението. И проблемът не е във вноса, защото и да го има, и да го няма, това няма да промени цената на вътрешния пазар.

Заключен внос само може да спре от работа рафинериите и някои вече го направиха, твърдейки, че щом не могат да си купят суровина на пазарни цени, ще чакат по-добри времена.

Те обаче също очакват контакт с правителството и да се сформира обещаната  работна група, както да се въведе лицензионният режим въз основа на декларациите, дадени от ЕК и Украйна. Предполагаше се, че това ще стартира до края на октомври и вече ще има има работеща схема за внос, но сега се чува нещо за ноември.

През това време, наблюдатели и търговци, твърдят, че ако се закъснее, може да се окаже, че вече активен износ на слънчоглед от Украйна няма,  защото и тя няма интерес да го изнася, а държи да го преработва, казва Яни Янев.

А Румъния и Молдова ще са продали своя и рафинериите може да останат с незаредени мощности за година.

Така че не е изключена опасността фермерите да си останат със слънчогледа, а  преработвателите – без него.

Кратка ретроспекция как се стигна дотук

 Миналата година цените по време на жътвата са били достатъчно добри, тоест фермерите са имали доста висока рентабилност. Например, при себестойност 700-800 лева на тон слънчоглед, цените на пазара есента са били около 1100-1200 лв. на тон.

Тогава ги предупреждавахме, че може да паднат, но голяма част от тях задържаха продукцията, очаквайки ръст, казва Янев.

Цените стигнаха и повече с избухването на войната в Украйна.

Проблемът се генерира по-късно с това, че започна падащ пазар. От май миналата година цената на слънчогледа върви надолу,  за което има пазарни причини. В Украйна не се случиха апокалиптичните картини, които се предвиждаха, че тя няма да може да преработи и изнесе слънчогледа си. Украинците обаче успяха да преработят близо 85-90%  и да го изнесат като олио, докато са експортирали само 2 милиона тона слънчоглед миналата година и то заради големия преходен запас. Тази година се очаква да изнесат част от слънчогледа си, но не се знае колко.

Сега вече реколтите в Украйна и Русия, които са основните световни производители, са много добри.

Особено в Русия ще имат рекорд тази година, което потиска международните пазари, притиска и земеделците, тъй като цените на международните пазари остават много ниски.

Цената в момента е по-близо до 700 лв., около 730-750 лева на тон, тя пада и няма прогнози, че в скоро време ще се вдигне.

П.С. Само да допълним, че междувременно Румъния е договорила с Украйна механизъм, на базата на който да се разреши вносът на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и соя за румънските фермери и преработватели, които документират, че е необходимо да си попълнят запасите. Румънците пак постъпиха по-умно от нас.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини