Разбирането за биологично земеделие вече е абсолютно различно

Фирма Амитица беше българският представител на Световния конгрес на производителите на биологични препарати и торове

Фирма Амитица е уникално явление за България. Всъщност тя заедно с другата си марка „Моравско село“ е цялостна екосистема – биохотел, биоферма, биопрепарати, биознания и технологии в цялостна завършена екосистема. На собствен пример и опит в биостопанството си „Моравско село“, фирмата доказва, че биопроизводството е рентабилно, масово и не е трудно и скъпо.

„Време е земеделците да спрат да гледат на биопроизводството като на заплаха. Това схващане е остаряло. Напротив, биопроизводството и чистата храна са шанс за по-високи доходи, за по-качествен и добър живот. Вече има много опит, натрупан в посока това производство да е печелившо“. Мисия възможна.

И не без основание. Това твърдение е проверено на собствен 18-годишен опит. В технологиите на Амитица всеки детайл е доведен до съвършенство. Изчислено и тествано през годините е кое, приложено как и кога ще доведе до рентабилност, икономия и високо качество. Няма подводни камъни. Технологиите са изчистени и готови за приложение във всякакви по вид и размер стопанства. Не случайно Амитица беше единственият български представител на Световния конгрес на производителите на биологични препарати.

„Въодушевени и ентусиазирани сме от това, което видяхме – как работят хората и как се развиват. На какъв висок професионален език се говори. Попадаш в един вълшебен свят на най-новите постижения в биологичните препарати. Текат революционни лекции и доклади за резултати. Публиката е от успели, грамотни и учени хора. Хора, които са обединени около идеята за опазването на природата и земята. Като брой изложителите бяха 115 и имаше повече от 1800 посетители. Това е специален тип изложение – затворено само за специалисти в сектора, не е с отворен достъп“, сподели впечатленията си Здравка Смиленова, която бе на изложението с част от своя екип.

Всички в сектора са наясно, че до 2050 г. на пазара  вече няма да има и да се използва нито един химически препарат в която и да било сфера на земеделието. В момента се разработват изключително много биологични продукти, които да ги заместят, разказа повече тя. И допълни:

„Това е процес, започнал отдавна. Всички световни производители си следват реда на регистрация. На конгреса установихме контакти с много компании, продуктите на които ще излязат на пазара през 2026 г. Никой не си позволява да предлага нерегистрирани и нерегламентирани препарати. Една такава регистрация за пестицид – инсектицид, фунгицид, тече повече от 10 години и струва много, много пари. Това са гарантирани, регистрирани продукти. Ние, в Амитица, също работим по този начин. В нашата брошура срещу всеки продукт седи регистрационен номер в БАБХ. Проблем е, че в България все още няма култура за използване на регистрирани и проверени препарати. А това е важно, защото в крайна сметка всичко отива в храната ни и в храната на децата ни“, разказва Здравка Смиленова. Тя пояснява, че всичко е вече налично като технологии, които да заменят старите практики и да изведат земеделието на ново ниво. Но има и пречки засега.

„ Срещнахме се с компания, която е разработила тотален биохербицид, след пръскане гарантирано загива надземната част на растенията. Може да замести частично Раундъп. Проблемът е, че фирмата, която го предлага все още няма регистрация за него в ЕС. За съжаление, няма и регулация, по която да се тръгне, за да се регистрира“.

Най-големият проблем, според Здравка Смиленова е че, парите, предназначени за биопроизводство в България, а и в други страни от ЕС, се използват неправилно. Това се знае и на ниво Брюксел. Дават се пари за компенсиране на добиви, а не за знания и продукти, които да направят това производство рентабилно. Трябва да се промени тотално подходът и разбирането за биологичното земеделие. Не може да говорим само за пари и субсидии.

„ На Световния конгрес на производителите на биологични препарати бяха всички мултинационали. И не случайно. Това е бъдещето и те го знаят. Но разликата между нас и големите мултинационали е, че те предлагат отделни продукти. А ние имаме знанията. Тези технологии са много прости за прилагане, когато ги познаваш. Но е много сложно да съчетаеш правилно нещата, когато не ги знаеш, а просто си закупил отделен рекламиран продукт. Какво се случва с живите микроорганизми, когато не знаеш как да ги използваш? Не можеш да ползваш нещо биологично,  после да унищожиш гъбите и бактериите с химия, и да чакаш резултат. Няма смисъл. Това не е ефективно и води само до харчене на пари. Фермерът си купува някакъв био продукт. Но единичното приложение на нещо не върши работа. Трябва технология, която да комбинира нещата“, обяснява Здравка Смиленова.

Точно това предлага Амитица – цялостна технология за производство на качествена, безопасна и здравословна храна. Това изисква много знания и ноу-хау, каквито компанията е натрупала през 18-годишната си работа на пазара, може лесно да ги предостави на земеделците и няма нужда те да се лутат сами без посока.

„Разбирам, че хората се плашат, когато им говориш за пълна промяна. Виждам недоверието им, когато им кажа, че с нашите продукти няма нужда от използването на никаква химия. Не е страшно, но трябва да го осмислиш.

Да, може да се ползват и отделни продукти извън цялостната технология, но то е като върху стари основи на изтърбушена къща да правиш някакви кръпки и ремонти“.

Здравка Смиленова дава пример с овощарството.

„Там имаме национални подпомагания за пръскания. В овощните градини се правят от 16 до 25 химически пръскания. С нашите съвършени биологични препарати, ги защитаваме с 8 до 10 пръскания. Важно е, че с тези препарати няма резистентност. При химията, поради резистентност, се поддържа популацията на неприятелите и всяка следваща година те се намножават все повече, както се случва с хоботниците и телените червеи в момента. С нашите препарати е точно обратното. С всяко следващо пръскане вървим надолу до свеждане на неприятелите под праг на икономическата вредност, и то още през първата година. Освен това имаме опазване на природата, възстановяване на хранителната верига, препаратите щадят полезните насекоми, привличаме ги и те ни помагат. Средствата, които се плащат за биологичните препарати, не се пръскат на вятъра, а се впрягат да активизират природата да работи за нас. И когато това се направи в много стопанства, броят на третиранията ще се намали още повече, защото тези неприятели просто няма да има откъде да дойдат. Ако се размечтаем, че се направи на територията на цялата страна, то тогава изобщо няма да имаме вредители, срещу които да третираме. Така ще произвеждаме силни растения, здрава храна, пълна с енергия“.

Какви са световните тенденции в индустрията на биологичните препарати?

„ Конгресът тази година беше много по-силен. С много повече изложители и посетители, което доказва растящият интерес към този тип земеделие. Голям брой американски компании навлизат на европейския пазар. Причината е, че там режимът е по-свободен и финансово улеснен, затова и технологичните разработки са много повече и по-напреднали. В ЕС е много трудно. Само за регистрация на такъв продукт са необходими 10 години. Фитосол – ваксина за растенията. Покачва съпротивителните им сили срещу вируси, бактерии, болести и неприятели. Едновременно с това е стимулатор. Напълно безвреден и безопасен. Но тъй като Европа е разделена на няколко зони, регистрацията в едната зона не важи и за останалите зони. Този продукт е регистриран в Централна зона, но за да почнем да го предлагаме на българския пазар, той трябва да бъде регистриран в Южна зона. Такива неща бавят изключително много разпространението на тези технологии, но пък от друга страна дават гаранции за абсолютна сигурност и безопасност.
Интересен беше и продукт, който се справя с огнения пригор. Това реално е вирус, който изяжда бактерията причинител.“

Оказва се, че и цената на биопрепаратите не е толкова висока, колкото сме свикнали да мислим. Всички тези продукти се прилагат в изключително малки количества. Има продукт, който се прилага в доза 25 мл/дка. Цената му e 3,75лв без ДДС за декар. Това са азот фиксиращи бактерии. Това количество е достатъчно, за да можем да освободим фосфора и калия в почвата и да нахраним растенията. Това е така, защото тези бактерии, попадайки в почвата се размножават с огромна скорост. Само за 24 часа те произвеждат голямо количество нови бактерии, които започват да разграждат и да освобождават фосфор, калий и други хранителни вещества за растенията без ние да даваме допълнителни средства за химически NPK, които попадайки в почвата се консервират. Например, в зърнопроизводството всички ползват NP или NPK или само N. Един органичен тор, който е малко по-скъп от нитратната или амидната форма, но всъщност действа 3 месеца в почвата. Съдържа въглерод. И когато сложим много малка доза от него и вкараме тези азот фиксиращи и фосфор минерализиращи бактерии, те започват да се размножават. Това е инвестиция, а не пръскане на пари. Говорим за 25 мл. на декар, а не за 30-35кг. на дка химически вещества, които блокират в почвата, не се усвояват и същевременно оказват и негативно влияние върху останалите живи микроорганизми в почвата. Всичко това го има, достъпно е, рентабилно е. Просто трябва да се промени мисленето.

Биоиндустрията в световен мащаб вече е много напреднала. Тя е силна. Желанието на хората да бъдат здрави, да запазят природата, е мощен двигател на този процес, и премахването на химическите пестициди е неизбежно. И това вече не е никак трудно.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X