Вятърът е изключително опасен при употреба на хербициди

Денят вече е кратък и условията за пръскане на културите са различни. Въпреки че имаме правилните температури, трябва да помним и за други аспекти на успешното пръскане –  скоростта на вятъра и степента на влажност на растенията.

Особено внимание трябва да се обърне на скоростта на вятъра при прилагане на хербициди.

Като се има предвид, че третирането с хербициди при зимните култури се извършва в къси прозорци, нека обърнем внимание на няколко елемента.

Нека не правим защитата „на сила“. Едва началото на ноември е – ако условията в момента са неблагоприятни, това не означава, че ще бъде така през цялото време. Ненавременните пръскания нямат много смисъл, защото като правило нещо може да не работи в тях.

И за съжаление, е възможно да се видят пръскачки в полетата при много силен вятър или дори ръмеж. Докато самият дъжд обикновено не намалява ефективността на почвените вещества, трябва да помним, че повечето есенни противожитни хербициди имат двустранен ефект – както почвен, така и листен. Листно действие не съществува при такива условия.

Нека си припомним, че допустимата – да кажем официално – скорост на вятъра е 4 м/сек. В същото време използването на дюзи против дрейф дава възможност за приложение при малко по-високи ветрове (до 8 м/сек), но тук трябва да бъдем изключително внимателни. Процедурата, извършвана по време на силни ветрове, е изключително опасна за съседните култури – рапицата може да бъде повредена дори от малка мъгла. Друго нещо е, че значителна част от работната течност може да не достигне контролираното растение или почва, но ще бъде издухана или натрупана върху дадена част от полето.

В случай на лек вятър, в допълнение към подходящите дюзи, ще бъде полезно да се спусне щангата по-близо до растенията, но само в случай на малки пориви. При силен вятър няма да помогне.

Практически сигнал, който предполага, че пръскането не трябва да се извършва, е постоянното движение на клоните – тогава вятърът надвишава дори 8 м/сек.

Разбира се, ситуацията е различна в случай например на пръскачки, оборудвани с въздушна втулка – техният дизайн ви позволява да извършвате обработки и при малко по-високи скорости на вятъра. Такова оборудване обаче все още не се използва широко на нашия пазар.

Ако растенията не са напълно сухи, струва си да използвате малко по-малко количество вода за пръскане. Обикновено в повечето случаи дебитът на  течността е 200 – 250 л/ха. От друга страна, в случай на пръскане на растения, които все още са леко влажни след по-ранни валежи, си струва да се зададе по-малка норма – около 150 литра вода.

Пръсканията, извършвани „на сила“, са път за необходимост от пролетна корекция. Процедурата при неблагоприятни условия може да завърши с пълно фиаско, а след това ще трябва да се повтори в пълен обем напролет.

Нека ви напомним за едно теоретично тривиално, но все пак много важно нещо – добро изплакване на пръскачката след рапични хербициди, особено след граминициди. Често, непосредствено преди хербицидното третиране при зърнените култури, извършваме защита, насочена към борба с житните плевели в маслодайната рапица. Разбира се, липсата на изплакване на пръскачката след такава процедура е изключително опасна, защото рискът от увреждане на културите (поне след първото преминаване) е огромен. Можем да използваме специални продукти за измиване на апарата за пръскане – това е най-препоръчително. Алтернативно, прилагането на бор върху рапица също е перфектно като метод за измиване на пръскачката – борът има почистващи свойства и отделя остатъците от веществото от стените на пръскачката.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X