АБЗ 2006 – Генерал Тошево: Рентите тази година ще са в пъти по-ниски

В пъти по-ниски ще са рентите тази година. Това става ясно от изявление на „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“, гр.Ген.Тошево.

В изпратеното до медиите изявление се казва:

След проведен анализ и обобщаване на резултатите от добива на земеделска продукция за стопанската 2022/2023 г., се стигна до заключението, че арендното заплащане на собствениците на земя ще е в пъти по-малко в сравнение с минали години. Лошите метеорологични условия, трайното засушаване и ниските изкупни цени, които са около два пъти по-малки от предходните години, определят тази ниска рента.
Факт е и безмитният внос на зърнена продукция от Украйна. Гарантираната европейска субсидия е в размер на 20 лв./дка, като за останалите средства изискванията са почти неизпълними.
Засетите есенници са в критична точа предвид сушата и невъзможността от торене и качествени обработки. Трябва да отчетем и хилядите декари пропаднали площи с царевица и слънчоглед.
Тежката стопанска година за пореден път ще доведе до финансови сътресения сред производителите на земеделска продукция в цяла Добруджа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X