Австрийският лидер PÖTTINGER продължава да расте, защото всеки има нужда от земеделие!

Почвата е гръбнакът на селското стопанство и един от най-важните ресурси в света. Почвите са в основата на живота, те осигуряват база за производството на храни и фуражи. Здравата почва е от основно значение за оптимизиране на добивите на вашето поле. Мисията на австрийският производител на техника и технологии за земеделието PÖTTINGER е да произвежда и да доставя на земеделците в цял свят машини, които се грижат за тяхната почвата и им осигуряват максимални добиви и грижа за културите.

За новия сезон 2024 г. специалистът по земеделие PÖTTINGER отново представи много полезни и иновативни предложения за земеделците: от плугове и сеялки до технология за управление на културите. Те бяха представени по време на ежегодната пресконференция на австрийския производител пред европейските земеделски журналисти, сред които беше и екип на Земеделеца.бг.

 

В компанията подчертават, че машините, които разработват и дигиталните решения, които създават, винаги имат един ясен и непроменим фокус, а именно – нуждите на земеделците. Инженерите на PÖTTINGER неотклонно следват обещанието, което производителят дава на своите клиенти вече 150 години – най-добрата почва и най-добрият сенаж. То е вложено в сърцето на всяка една машина, която излиза от заводите на австрийския лидер в селскостопанската техника – от малки приспособления за алпийски ферми до високопроизводително оборудване за широкомащабни, професионални операции в зърнопроизводителните стопанства.

Ето защо PÖTTINGER е безспорен номер 1 в света при самотоварещите сенажни ремаркета десетилетия наред и е един от международните лидери при универсалните сеялки и косачки.

Иновативното оборудване за земеделие е един от ключовите двигатели за продължаващия растеж на компанията. Делът от оборота, който се отчита от техниката за обработка на почвата, изсяващата технология и новата гама машини за грижа за редови  култури, продължава да се развива много добре и вече заема повече от една трета от общите продажби на машини на компанията, като всяка следваща година се увеличава.

Оборудването за пасища продължава да генерира най-големия дял от продажбите на машини. Новите разработки в самотоварещите се сенажни ремаркета с голям капацитет JUMBO 7000 и 8000 и по-малките модели BOSS, както и косачките и иновативният лентов сеносъбирач MERGENTO имат изключителен принос за този успех.

Резервните части и износващите се елементи се доставят бързо и се поддържат на склад за дългосрочна наличност, което е важен фактор за успех в селското стопанство, където по време на кампания всяка минута е безценна. Това е нещо, което отличава PÖTTINGER от останалите и е причината бизнесът с оригинални резервни части на компанията също да нарасне с двуцифрено увеличение на оборота.

И не случайно, въпреки трудностите на пазара и в земеделието, през финансовата 2022/2023 година (приключваща на 31 юли), австрийската семейна компания продължи своя курс на растеж. С още 26,8% увеличение в сравнение с предходната година, производителят на селскостопански машини отчете оборот от 641 милиона евро.

Увеличението на оборота от 506 милиона евро през предходната година до 641 милиона евро е възможно благодарение на силно мотивираните и ангажирани служители на PÖTTINGER. В 17-е дъщерни дружества по целия свят и в шестте производствени завода в Европа (3 в Австрия, Германия, Чехия, Италия) през изминалата финансова година са били наети около 2170 души от 39 държави.

Ръст в оборота, в някои случаи значителен, е постигнат в почти всички обслужвани региони в Европа, Америка и Азия.

През последните години компанията с дългогодишна традиция в селското стопанство направи сериозни инвестиции в разширяване на производствените си мощности и оптимизиране на работните процеси.

Това включва масивни инвестиции в завода за изсяващи технологии на компанията в Бернбург (Германия) и в центъра за почвообработваща техника във Воднани (Чехия). Като логично следствие от променящите се нужди на клиентите и методи на земеделие, пускането на пазара на нова гама от технологии за грижа за културите беше правилната стъпка: от 2021 г. заводът в Щойцендорф, Долна Австрия, е едно от местата на PÖTTINGER, произвеждащо иновативна селскостопанска технология, фокусирана върху бъдещето. Разширяването на завода през есента на 2022 г. допълнително засили ангажимента към тази устойчива форма на грижа за културите.

Друг курс за бъдещето в модерното земеделие е придобиването на MaterMacc Spa, със седалище в Сан Вито ал Талиаменто в Северна Италия, през ноември 2022 г. Това добавя нова серия сеялки за прецизна сеитба към продуктовата гама.

Постига се бърз напредък в разширяването на новия завод за балопреси и сеносъбирачи в St. Georgen, близо до Grieskirchen. През април 2023 г. беше официалното откриване на втората фаза с новата линия за прахово боядисване.

За да осигурят най-добри работни резултати, машините се подлагат на непрекъсната проверка и обширни тестове. PÖTTINGER има силен фокус върху качеството и наскоро инвестира в разширяването на своя тестов център. Новият TIZ 3 (Център за технологии и иновации) е дом на конструкцията на прототипи, тестови платформи за полеви изпитания и технологии за измерване и тестване.


„През изминалата финансова година успяхме да отговорим добре на нуждите на международните пазари и това се отразява в приятните резултати от продажбите. Направихме поредните стъпки напред, за да приложим уменията си за справяне с непредсказуемите колебания в предизвикателствата на търсенето и веригата за доставки. С изключителния ангажимент на целия ни екип, нашите иновативни селскостопански машини, фокусирани върху бъдещето разработки в дигиталните приложения и последователното преследване и прилагане на нашата фирмена стратегия, ние успяхме да постигнем този впечатляващ растеж“, каза Грегор Дитахмайр, говорител на Изпълнителният съвет, доволен от резултатите за годината.

Въпреки това, сега не е време компанията да лежи на лаврите си, както Дитахмайр казва: „Очакваме по-ниски нива на търсене на повечето пазари през следващата година. Признаците за това са очевидни от няколко месеца. Въпреки това, все още има достатъчен потенциал за по-нататъшно развитие и продължаване на нашия курс на растеж. Подкрепени от достатъчен производствен капацитет, силен екип, подобрени процеси, оптимизирана дистрибуция и продуктова гама, която непрекъснато се адаптира към нуждите на пазарите, ние сме в състояние да отговорим добре на предстоящите пазарни колебания и сме подготвени за бъдещи предизвикателства. Защото в лесни времена на пазара има място за всички, но в трудни остават само най-добрите и подготвените. Ние в PÖTTINGER сме готови за предизвикателствата, които ни очакват и ще останем до земеделците и за в бъдеще.“

За да разшири допълнително позицията си на водещ специалист в земеделието, PÖTTINGER наскоро разработи множество иновативни и интелигентни машини.

Някои от новостите на компанията включват нов реверсивен плуг, монтиран на теглич, в средния клас на мощност до 200 к.с. – SERVO 3000. За този нов модел инженерният отдел е заимствал много от характеристиките на по-мощния SERVO 4000, за да обедини издръжливостта, лесната работа и перфектните работни резултати.

VITASEM механични сеялки с иновативни функции в най-новото поколение механични сеялки.

Благодарение на уникалния си дизайн, култиваторът за редови култури FLEXCARE, произведен от PÖTTINGER, предлага пълна гъвкавост при работа с различни култури. Разстоянието между редовете, работната ширина на елементите на мотиката и фините настройки са напълно регулируеми, без да са необходими инструменти. Машината разполага с прецизен контрол на дълбочината и работа за запазване на културите.

Ротационната мотика ROTOCARE запазва реколтата и е независима от реда, като същевременно осигурява максимална производителност и ниско износване. В допълнение към предимствата си в механичния контрол на плевелите, машината е оборудвана за широк спектър от други приложения. Например, разрушаване на повърхността на почвата, включване на тор, засаждане на съпътстваща култура или прилагане на микрогранули, а също и за плитко отглеждане на стърнища. Настройването е бързо и лесно.

И още много интересни за българските земеделци машини, за които ще разкажем в следващи статии.

Всеки има нужда от земеделие

Успехът на компанията е тясно свързан с положителната перспектива в селското стопанство и желанието на стопанствата да инвестират в ново оборудване. Мотото: „Всеки има нужда от земеделие“ е неразделна част от посланието на PÖTTINGER от десетилетия. То изразява признателност към селското стопанство и всички работещи в земеделския сектор. В крайна сметка те са хората, които ни осигуряват надеждни доставки на висококачествена храна  всеки ден през цялата година. А PÖTTINGER обещава да се грижи работата им да е безпроблемна.

Ася Василева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X