77% от земеделските производители усещат значително въздействие на изменението на климата върху своите стопанства

Глобалните агрохранителни системи са под постоянен натиск поради изменението на климата, геополитиката и икономическите предизвикателства, които засягат работните места на земеделските производители. В същото време населението на света расте, което означава, че има голяма нужда да се произвежда повече храна с по-малко ресурси.

За проучването Farmer’s Voice, Байер възложи на Kekst CNC да проведе независимо интервю: бяха интервюирани 800 фермери в осем страни, представляващи големи и малки ферми в света (Австралия, Бразилия, Китай, Германия, Индия, Кения, Китай, Украйна и САЩ). Това е първото проучване, целящо да разкрие личните възгледи на фермерите за въздействието на изменението на климата върху селското стопанство. Те се фокусираха и върху опита на земеделските производители, тестовете, селскостопанското производство като цяло и начините за преодоляване на неотложни проблеми.

Според резултатите от проучването „Гласът на земеделския производител“, 79% от фермерите оценяват положително бъдещето на селскостопанския сектор, 50% работят за подобряване на земята за по-нататъшно висококачествено земеделие, но 70% от анкетираните земеделски производители заявиха, че изпитват значително увеличение на цените на продуктите за растителна защита, торовете и семената, което пряко засяга техния бизнес, а 77% от земеделските производители отбелязват, че изменението на климата значително влияе върху тяхното производство.

Байер работи по подходи към регенеративното земеделие, по-специално въвеждането на най-новите технологии и техники, които дават възможност за производство на повече храна, като в същото време възстановяват и опазват природата.

Необходимо е да се произвежда повече храна, но с по-малко въздействие върху земята

Родриго Сантос, президент, отдел „Земеделие“, член на Управителния съвет, Байер

  • Населението на света може да се увеличи с 2,2 милиарда души. И ще трябва да произвеждаме 50% повече храна и фуражи, отколкото произвеждаме днес. Но трябва да използваме 20% по-малко земя. Затова за нас е изключително необходимо да възстановим повече земя, да работим в сътрудничество с природата!

Има няколко ключови аспекта, пред които е изправено обществото – производството на храни, продоволствената сигурност и изменението на климата. И това има пряко въздействие върху селското стопанство. Научните иновации могат да помогнат да се гарантира, че селското стопанство е част от решението на тези ключови предизвикателства. Но кой ще се справи с това предизвикателство?

Родриго Сантос, президент, отдел "Земеделие", член на Управителния съвет, БайерРодриго Сантос, президент, отдел „Земеделие“, член на Управителния съвет, Байер

Всички горепосочени аспекти оказват значително въздействие върху добивите и върху способността на земеделските стопани да произвеждат храни и фуражи.

Общувам много с фермерите и говорим за здравето на почвата, за регенеративното земеделие. И, разбира се, за земеделския производител това е най-важното. Едно от посланията, които записахме по време на проучването, е, че фермерите искат да подобрят регенеративното земеделие в бъдеще.

Наскоро посетих и Индия. Там разговарях с производители на ориз. С 40 милиона хектара  с ориз в Азия, фермерите преминават от традиционното отглеждане към най-новите методи за директно засяване, така че те произвеждат повече продукти, работят за опазване на водата, намаляване на метановите и въглеродните емисии, увеличаване на биологичното разнообразие и подобряване на здравето на почвата. Това е сериозна трансформация на системата, която се инициира от самите земеделски производители.

Бях и в Кения, посетих провинцията, разговарях с дребни фермери. Те използват нови хибриди и технологии, за да могат не само да изхранват семействата си, но и да осигуряват храна за общността.

Осъзнах, че фермерите по света са тези, които ще се занимават с регенеративно земеделие, ще могат да спасят тази планета и да изхранят населението. Това е много важно!

Фокус върху възстановяването на земята: Какво мислят фермери от Северна и Южна Америка, Германия, Нигерия и Аржентина

Няма съмнение, че промените във времето и климата като цяло са основните фактори за земеделските производители. 70% от фермерите отбелязват, че са оцелели през сухия период и това е оказало значително влияние върху селското стопанство. Общата загуба на приходи е средно около 16%. 31% от фермерите съобщават, че наблюдават колебания във времето. 97% от дребните земеделски стопани в Индия заявиха, че са изправени пред промяна във времето, а 42% от тях наблюдават намаляване на добивите заради това.

Педро Виньо, фермер, АржентинаПедро Виньо, фермер, Аржентина

  • Миналата година се оказа доста трудна, преживяхме екстремни горещини, а имаме и късни студове. В нашата ферма добивите бяха наполовина по-малко от предишните сезони, а някои фермери изобщо не прибираха реколтата. Така че климатът е голям проблем за нас днес.

 

Скот Хенри, фермер, САЩ Скот Хенри, фермер, САЩ

  • През последните три години наблюдаваме няколко промени на времето, които се случват веднъж на сто години. Например, през 2020 г. ураган премина, унищожавайки 100% от нашата реколта от царевица, унищожавайки силозите и причинявайки щети за повече от един милион долара. Има и сухи периоди и обилни пролетни дъждове, които ни ограничават да стигнем до полето навреме. Като цяло има променливост във времето, която определено се увеличава.

 

Маркус Холткиртер, фермер, ГерманияМаркус Холткиртер, фермер, Германия

  • Сезонът ни в Германия започна с много влажна зима, така че нямаше шанс да засеем зимните култури навреме, както и да започнем да сеем царевица. И след засяването на зърното, пролетта се оказа суха, както и в предишни години. По-късно, когато е прибрана половината от реколтата от пшеница, валежите не спряха повече от четири седмици, така че част от пшеницата и рапицата останаха на полето.

Търпение Коку, фермер, НигерияПешън Коку, фермер, Нигерия

  • Вече се сблъскахме с много проблеми. Валеше твърде дълго, така че загубихме около 80% от реколтата от  грах. Тази година влязохме в сезона с надеждата, че времето ще е благоприятно, но няма достатъчно дъжд, има суша. Така че за нас, фермерите, това наистина е предизвикателство.
Земеделието може да съществува само в равновесие с природата. Как да поддържаме този баланс?

Скот Хенри, фермер, САЩ

  • Ние разглеждаме земеделието и здравето на почвата като едно цяло, затова правим всичко в нашата ферма, за да запазим почвите. Така че, колкото повече можем да използваме това, което природата ни дава, толкова по-добре. Затова за нас е важно да работим по нов начин, да въвеждаме иновации и най-новите технологии. Във фермата използваме атмосферен азот за хранене на растенията, използваме биологични продукти, те помагат за улавяне на азот, като по този начин насищат растенията с хранителни вещества.

Педро Виньо, фермер, Аржентина

  • Искам да се съсредоточа върху микробиологията. Един грам почва съдържа 10 000 милиона живи организми. Периодично провеждаме анализ на почвата. Това ни дава разбиране за това как да работим, за да увеличим добивите и да бъдем устойчиви на изменението на климата. Затова съм горд, че ще оставя на децата си по-добри земи от тези, които получих от родителите си.

Пешън Коку, фермер, Нигерия

  • Винаги съм се чудила защо има толкова ниска реколта в моята страна. И си помислих да дам повече азот на растенията. И така, един ден говорих с един колега и той ми каза, че става въпрос за почвата, която трябва да бъде възстановена. И започнах да работя с него, въпреки че в началото си мислех, че подходящите техники няма да работят в моята страна. Бях сигурна, че No-till няма да е от значение в Африка. Но един колега ме убеди да опитам. Така че, отделихме четири хектара за No-till, резултатът беше впечатляващ, успяхме да натрупаме вода и да увеличим добива, микроорганизмите започнаха да се връщат в почвата. Затова днес работим по „нула“, дори на бананова плантация обработваме почвата много малко. Призоваваме и другите земеделски стопани да работят за нулева обработка на почвата. Надявам се, че земеделските стопани в Африка ще разберат, че си струва да възстановим това, което имаме, защото без него нищо няма да се случи. Здравето на почвата е много важен фактор в селското стопанство.

Маркус Холткиртер, фермер, Германия

  • Почвата е много важна за нас. Работим в областта на животновъдството от много години, затова добавяме много органична материя и хумус от покривните култури към почвата.

Също така ни е трудно да работим по правилата, установени от правителството в Европа по отношение на селското стопанство, не винаги е възможно да се приложи нещо върху почвите, защото изискванията забраняват.


Скот Хенри, фермер, САЩ

  • Считам, че за нас е важно да балансираме икономическата устойчивост с устойчивостта на околната среда. Днес цените на торовете са един от проблемите, пред които са изправени земеделските производители. Поставили сме си за цел да се опитаме да намалим използването на торове или, ако не напълно да изоставим, то поне да заменим безводния амоняк с алтернативни решения, които са много по-евтини.

Също така оценяваме разходите си и бюджета, който се формира в резултат на прибраната реколта и разбираме как можем да спестим, но не е същото от година на година.


Пешън Коку, фермер, Нигерия

  • Нуждаем се от повече инструменти за внедряване на No-till технология. За нас дори елементарните неща са изпитание. Също така, цените на торовете винаги са били проблем за нашите фермери. Африканските фермери вероятно са сред тези, които използват торове най-малко. Ние сме и най-зависими от вноса, а също така се борим с валутните изпитания. Затова за нас са много важни технологиите, които дават възможност да се инвестира по-малко и да се получава повече. Ако биотехнологията е задължителна опция за Европа и Съединените щати, тогава трябва да решим дали да я използваме или не. Затова много фермери отглеждат култури, но не прилагат торове, защото не могат да си го позволят и разчитат на случайността. Иновациите са това, което ще помогне за преодоляване на продоволствената криза в най-големите населени центрове на планетата.
Байер се стреми към иновации, за да помогне на своите клиенти и фермери да постигнат своите цели и резултати, както и да преодолее въздействието на влиянието на околната среда. И така, кои са най-важните иновативни решения, които биха били актуални днес?

Педро Виньо, фермер, Аржентина

  • Прецизното земеделие е добро решение. Всички инструменти, които ни помагат да инвестираме по-малко и да получаваме повече, ще бъдат чудесни за нас. Генетиката също е важна, иновативни хибриди, защото се нуждаем от повече добив. Убеден съм, че по този начин ще успеем да направим света по-добро място в бъдеще.

Скот Хенри, фермер, САЩ

  • Иновативните технологии за отглеждане на зърнени култури са важни за нас, защото позволяват на растенията да бъдат по-устойчиви на трудни метеорологични условия и са възможност за получаване на допълнителни добиви. Например, мониторингът на културите ще ни помогне да произвеждаме повече продукти, които ще отговарят на потребителското търсене.

Маркус Холткиртер, фермер, Германия

  • В Германия се използват много от най-новите технологични подходи. И се нуждаем от нещо повече от съвременни пестициди и нови, модерни семена от зърнени култури, за да се изправим срещу изменението на климата. Цифровите решения, прецизните сеялки, системите за мониторинг на културите и т.н. са много важни за нас.

Пешън Коку, фермер, Нигерия

  • Нуждаем се от повече иновации в областта на биотехнологиите, за да можем да внедрим съвременни решения в началния етап на работа. В Нигерия има закон, който позволява отглеждането на генетично модифицирани култури, така че компаниите трябва да насърчават съответните иновации и научни разработки на африканските пазари, защото наистина имаме голяма нужда от това. Ето защо е възможно да се адаптират технологиите към нуждите на земеделските производители в различни страни, където е възможно да се извлече максимална полза от всякакви иновативни решения.
Растениевъдство. Днешните предизвикателства и възможности за преодоляването им

Много фермери се занимават със земеделие от поколения, управляват земята и околната среда и искат да работят за доброто на нашата планета. Те знаят за какво работят и искат да оставят положителна следа за бъдещите поколения. Земеделските производители се стремят да увеличат производителността на растенията, за да посрещнат предизвикателствата на днешния ден и бъдещето.

Общата загуба на доходи на селскостопанските предприятия през 2022 г. поради изменението на климата е средно около 16%Общата загуба на доходи на селскостопанските предприятия през 2022 г. поради изменението на климата е средно около 16%

Известно е, че селското стопанство е част от икономическото развитие навсякъде по света. Затова, ако земеделските стопани не разполагат с инструментите и не въведат иновативни технологии, те няма да могат да се справят с предизвикателствата, сигурни са експертите.

Доа Мотал, старши съветник на Световната търговска организация в Женева. Отдел "Земеделие и стоки" на СТОДоа Мотал, старши съветник на Световната търговска организация в Женева. Отдел „Земеделие и стоки“ на СТО

  • Световната търговска организация има за цел да свърже бизнеса по целия свят. За да се занимавате със земеделие, да произвеждате продукти, трябва да имате торове, пестициди, оборудване и т.н., а СТО предоставя такава възможност, така че международната търговия става подредена и организирана.

В момента международната търговия е от основно значение за селското стопанство, а причината се крие именно в екологичните и климатичните предизвикателства. Много хора не осъзнават, че когато например една ябълка се премести от една страна в друга, земята, водата и енергията, които отиват в производството на тази ябълка, се движат с нея. От глобална гледна точка е жизненоважно да насърчаваме международната търговия и храните, тъй като по този начин природните ресурси ще бъдат ефективно разпределени. За страна като Египет водата е жизненоважна, без нея е невъзможно да се отглежда продукция, така че е наложително да се внасят хранителни продукти в Египет, вместо да се опитваме да ги отглеждаме там. Така че, трябва да улесним потока от продукти по целия свят, разбира се, да вземем предвид логистиката, околната среда, как преместваме тези продукти. Необходимо е също така да се вземе предвид фактът, че климатичната криза напредва и, за съжаление, ще има повече катаклизми в различни части на земното кълбо. Ето защо е много важно да се позволи на храната да мигрира през страните, за да се противодейства на тези бедствия, както и да се предотврати гладът. Има страни, които са напълно зависими от вноса на продукти, за да гарантират продоволствената си сигурност, като страните от Персийския залив, те внасят до 90% от храните.

Франк Терхорст, ръководител "Стратегия и устойчиво растениевъдство", Байер, Монхайм Франк Терхорст, ръководител „Стратегия и устойчиво растениевъдство“, Байер, Монхайм

  • Говорихме много за предизвикателствата, пред които сме изправени: климатични промени, екстремни метеорологични условия, производствени разходи, бизнес разходи, проблеми с труда и др. Трябва да балансираме предизвикателствата и възможността да продължим напред. Ситуациите, в които се намират земеделските стопани, са доста различни, в зависимост от това къде се намират и каква култура отглеждат, но нуждите и очакванията всъщност са много сходни. Това са иновации, нови технологии и решения. Така че, в момента мислим за това, работим върху развитието на регенеративното земеделие. Вярваме, че можем да дадем значителен принос.

Кип Том, ръководител на Tom Farms, Лийсбърг, Индиана, САЩ. От 2019 г. е посланик на САЩ в агенциите на ООН по прехрана и земеделиеКип Том, ръководител на Tom Farms, Лийсбърг, Индиана, САЩ. От 2019 г. е посланик на САЩ в агенциите на ООН по прехрана и земеделие

  • Почти един милиард души по света са несигурни по отношение на прехраната. И тази цифра може да се увеличи. И така, какво правим, за да подкрепим селскостопанското производство и да направим всичко възможно, като частни компании и обществени организации, за да гарантираме продоволствената сигурност по целия свят? Разчитаме на ФАО и WFP да си свършат работата, но също така се нуждаем от компании като Bayer и други, които имат интелектуалната собственост, знания и методологии, за да се включат. Това обаче ще се случи само ако има сътрудничество между частни компании и международни организации. Погледнете африканския континент, той има 1,1 милиарда хектара земеделска земя, но гладът напредва там. Компания като Байер има интелектуална собственост и може да направи разликата. Тя може да въведе иновации, които ще подобрят развитието на икономиката, и тези хора ще могат да живеят по-добре.

Доа Мотал, старши съветник на Световната търговска организация в Женева. Отдел „Земеделие и стоки“ на СТО

  • В Световната търговска организация не създаваме правила, не казваме на държавите как да се занимават със земеделие. Ние обаче даваме възможност на правителствата да регулират своите селскостопански сектори, да определят стандарти, правила, норми, при условие че тези норми се основават на науката, на оценката на риска и не са пречки пред търговията. Също така предоставяме възможност на правителствата да използват инструменти на търговската политика, като например субсидии, за постигане на нетърговски цели, при условие че въздействието върху търговията не е отрицателно. Така например в сферата на субсидиите даваме възможност на правителствата да субсидират фермерите си за постигане на екологични цели, развитие, подобряване на инфраструктурата и др. СТО се опитва да намали мерките, които имат отрицателно въздействие върху търговията. Следователно „Гласът на фермера“ се предава на СТО чрез правителствата. Въпреки това, ние също така комуникираме директно със земеделските производители по време на събитията, които организираме, като публични форуми, на който присъстват много организации на фермерите, за да разговарят с членовете на СТО за различни инициативи. Така че има много начини за привличане на фермери в СТО.

По отношение на уреждането на търговски спорове между земеделските производители, експертите понякога са призовани да предоставят показания и насоки на специалисти или съдии при решаването на изключително сложни селскостопански спорове.


Франк Терхорст, ръководител „Стратегия и устойчиво растениевъдство“, Байер, Монхайм

  • Говорихте за предизвикателства, говорихте за екосистеми, а ние също мислим за регенеративно земеделие и какво трябва да постигнем. И много неща вече се случват. Байер всъщност оперира на повече от 137 милиона хектара по целия свят и решенията ни помагат за това, но все още не е достатъчно, за да се приложат фундаментални промени и да се помогне на земеделските производители да направят прехода към регенеративно земеделие в голям мащаб. И затова се нуждаем от партньорства. Например, имаме много сътрудничество в дигиталното пространство с Microsoft. Сега имаме няколко стратегически партньори в областта на биологията, но все повече мислим да работим с други големи индустриални партньори, за да предложим по-цялостни решения за фермите и да улесним тяхното прилагане. Има някои фундаментални промени в технологиите, едната е дигиталната трансформация, а другата е пробив в областта на биологичните науки. Затова сега разглеждаме технологии, които биха могли да заменят поне част от сегмента на синтетичните торове. Днес работим върху продукти, които имат значително по-малко въздействие върху околната среда.

Кип Том, мениджър на фермата, Tom Farms, Лийсбърг, Индиана. От 2019 г. е посланик на САЩ в агенциите на ООН по прехрана и земеделие

  • Когато става въпрос за селско стопанство, често се смята, че с някакво решение е възможно да се справим с проблемите по целия свят. Въпреки това, всеки земеделски производител, в различните страни, трябва да следва свой собствен подход, защото условията за отглеждане на култури са различни. Затова считам, че е необходимо да се даде възможност на земеделските стопани да намерят решения, защото те знаят точно как да работят на земята си. Когато става въпрос за регенеративно земеделие, опазването на природата има по-малко въздействие върху климата и земеделските стопани трябва да прилагат иновации, които ще помогнат на природата. Трябва да ускорим въвеждането на иновации в селското стопанство, защото днес всичко е доста бавно. Необходимо е да си сътрудничим с държавните служители и регулаторните органи, за да разберем какво можем да направим ние, като земеделски производители, за да решим някои от гореспоменатите проблеми.

Доа Мотал, старши съветник на Световната търговска организация в Женева. Отдел „Земеделие и стоки“ на СТО

  • Ограничаването на износа на храни е едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени днес в Световната търговска организация. Страните вече не искат да продават продукти, а искат да ги умножат на вътрешния пазар. Заради COVID пандемията и войната държавите отказват да изнасят продукти и ги оставят у дома, защото искат да са сигурни, че продоволствената им сигурност се поддържа. Ние в СТО се опитваме да успокоим страните, те трябва да знаят, че могат да разчитат на международните пазари и световната търговска система, за да си осигурят храна. Затова трябва да продължим да се борим срещу ограниченията върху износа.

Според изпълнителния вицепрезидент на Bayer за наука и устойчивост Матиас Банингер големи компании, водещи организации, фермери и други участници в селскостопанския сектор работят, за да гарантират, че в света няма глад, но статистиката показва, че за десет години броят на гладуващите хора може да достигне 650 милиона, а може би дори повече от милиард. Така че не можем да приемем, че светът продължава да работи добре с хранителната система, защото тя не е в състояние да осигури храна за всички.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини