Лавандуловото биостопанство Апис Агро – в програмата за въглеродно земеделие Carbonsafe

„Гледаме на нашето стопанство като на наше дете, като инвестиция в бъдещето ни. Затова не спираме да внедряваме нови технологии и да инвестираме в бъдещето. Това е и причината да се включим в българската програма за въглеродно земеделие на Carbonsafe.“

„Апис Агро 98” ООД е другото име на модерното българско земеделие с дъх на лавандула и присъствие на пазарите в цял свят. Компанията е на пазара от  2015 г. и е първият производител на лавандула в Северозападна България, като  постоянно разширява своите хоризонти и дейности.

Компанията е затворила целия производствен цикъл,  който включва засаждане на растенията, механични обработки на почвата, прибиране, дестилиране/сушене, търговия на едро с готовите продукти – лавандулово масло, флорални води и сушен лавандулов цвят.

Екипът непрестанно развива своите познания и придобива нови умения, за да се гарантира добро качество както на производствения процес, така и на крайния продукт.

„Апис Агро 98” ООД има реализирани два проекта по европейски програми – подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”. Подготовката за првия проект е стартирана веднага след създаването на фирмата – през 2015 г. и е изцяло осъществен и завършен преди края на 2017 г.

„ За нас е удоволствие да отгледаме този природен дар – лавандулата и да го обработим във вид на масло, което е лесно за употреба и широко приложимо в ежедневието на всеки човек. Нещо на пръв поглед толкова просто като лавандуловото масло може да подобри вашето настроение и да освежи всеки дом. За нас това е изключително прекрасно чувство – можем по този начин да докоснем живота и да подобрим ежедневието на всеки наш клиент“, казват в Апис Агро.

Вниманието на фирмата е насочено към производство на краен продукт, съответстващ на европейските изисквания за качество, реализиран при ниски производствени разходи, и съответно, постигането на висока конкурентоспособност на пазара.

За успешното провеждане на търговската си политика „Апис Агро 98“ работи непрестанно в посока на коректни търговски взаимоотношения със своите клиенти. Продажбите са ориентирани към потребители, произвеждащи парфюмни композиции, търговци на ароматични и аромотерапевтични продукти.

Стратегическите цели на дружеството са увеличаване броя на бъдещите клиенти в страните, в които се продава продукцията към настоящия момент, и търсене на възможности за разширение на географския обхват на пазара на продуктите на дружеството. За да се постигнат тези цели, „Апис Агро 98“ ООД следи всички нововъведения в техническото обезпечаване на производството, на автоматизацията на процесите, осъществява стриктен контрол на входа, по време на производствения процес и на изхода при експедиция.

Повече за стопанството ни разказа Мерилин Георгиева,  директор „Продажби и маркетинг“ на Апис Агро. Завършила образованието си във Великобритания, тя се връща в България, за да работи в семейния бизнес.

„Апис Агро“ е семейна компания за отглеждане на лавандула и производство на лавандулово масло и лавандулова вода. Насажденията, които имаме към момента са на площ от 1100 дка. Притежаваме и най-голямата и модерна към момента дестилерия в България. Капацитетът на дестилерията е 90 тона на 12-часов работен ден. Разполага с 6 казана.

В момента в лавандулопроизводството, а и изобщо в земеделието, е  доста трудно. Затова сме спрели да разширяваме насажденията, тъй като в момента пазарът на лавандулата е слаб. Засега се ограничаваме с настоящите площи, но за в бъдеще имаме планове да разширим производството и да създаваме нови продукти. Но към момента искаме да развием настоящото производство.

Лавандулата е биологично сертифицирана. Маслото, което произвеждаме също е био. Напълно натурално, не го разреждаме с нищо.

Трудно ли се прави биопроизводство?

Не е трудно. Преди 15 години, когато  стартира нашия бизнес, беше по-сложно, докато разберем как се случват нещата, как да отглеждаме лавандулата така, че да връща добив без да се използват никакви пестициди и химични торове, за да поддържаме насажденията био. Но вече сме разбрали и изградили процесите. Технологията върви добре. Още когато създадохме компанията, целта ни беше тя да бъде био. Има доста фирми на пазара, които твърдят, че са био и се опитват да изглеждат като био, но в техните продукти има различни примеси. Ние винаги сме искали да сме 100 процента натурална компания.

Като че ли има недоверие към „биото“?

Да, разбирам това. Аз също преди да почна да се занимавам с това, винаги съм била много скептично настроена към биото. Но ние сме изключително прозрачна компания. Винаги предоставяме сертификати и анализи на нашите продукти, за да се убедят клиентите сами, че показателите ни съответстват на всички биоизисквания, които спазваме. Самата процедура по биосертифицирането е дълга и изисква много проби и документация. Но ние много държим всичко при нас да е чисто и прозрачно, затова сме преминали през абсолютно всички стъпки на процедурата. Нашето желание е потребителите да ни имат пълно и безусловно доверие.

Това ли е пътят – да затвориш производството с краен продукт?

Според мен – да. Аз съм на мнение, че да затвориш цикъла на производство допринася да спечелиш доверието на клиентите. Защото те знаят, че започват процеса с един човек и го завършват със същия човек. Не преминават през прекупвачи и посредници. Ние държим да застанем с името си зад нашите продукти от началото до края на производството им.

Къде реализирате продукцията?

Фокусът ни не е българският пазар. Насочени сме към международните пазари в цял свят. Опитваме се да се наложим на чуждестранните пазари, защото вярваме в продуктите ни. Предлагаме три продукта – лавандулово масло, лавандулова вода и изсушени лавандулови цветове.

Търси ли се по света българското лавандулово масло като розовото?

Българското лавандулово масло е доста познато на световния пазар. Бих казала, че толкова, колкото е позната българската роза, толкова е позната и българската лавандула. В много чуждестранни сайтове има специални секции за българската лавандула, тъй като е един от най-високите класове лавандула.

Вашето стопанство участва в програмата за въглеродно земеделие на Carbonsafe. Защо?

Включихме се, защото идеята е иновативна и това е бъдещето. Винаги се стремим да се развиваме, предвиждайки бъдещето. Гледаме на нашата компания буквално като на наше дете. Затова винаги се стремим да се развиваме, да търсим нови пътища за прогрес. Бяхме впечатлени от идеята и повярвахме в нея.

Какво е твоето мнение на млад човек, учил в чужбина за българското земеделие? Какво е бъдещето според теб?

Мисля, че бъдещето на земеделието е доста несигурно в момента в България. Надявам се като млад човек нещата да потръгнат. Надявам се и все повече млади хора да рискуват да се заемат със земеделие в България. За съжаление, в момента всичко е много несигурно. Но има поле за развитие, има потенциал за нови технологии. Този бизнес е много вълнуващ и интересен.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X