Грижата за виното и лозята продължава и през зимата

Зимата винарите са ангажирани с грижа за виното, бутилиране и подготвяне на готови вина, разказаха за БТА от Винарска изба „Вила Мелник“.

През зимните месеци във винарните грижата за виното продължава – при младите вина има много работа по откаляване, филтрация и бистрене за да може то да се бутилира или да се подготви за бъдещо отлежаване, описва дейността Момчил Миков, седма кампания технолог във „Вила Мелник“. Неговата работата обхваща всичко – от следене качеството на гроздето в лозята до готовите бутилирани вина, които излизат от винарната, т.е. целия процес по производството.

Реално продаваме белите вина и розетата в годината на производство и през следващата, докато червените вина, с много редки изключения, отлежават както в стоманени съдове, така и в дъбови бъчви между една и три години, преди да излязат на пазара, обяснява технологът.

Докато отлежават, вината непрекъснато се обгрижват – периодично се проверяват, претакат се, следи се за развитието им и за евентуално възникнали проблеми. Повечето ни вина са едносортови, но правим и купажи, като смесваме вина от различни сортове, за да получим балансирано и хармонично вино с определени качества, насочено към определен пазар или подходящо за съчетаване с определени храни, каза технологът на „Вила Мелник“. Друга важна задача, подчерта Миков, е ежедневната хигиена, тъй като чистотата е важна за успеха и запазване качеството на виното.

В лозята зимата също не е лежерен сезон, описва работата Никола Зикатанов, собственик на винарската изба. Насажденията трябва да се подготвят за следващия вегетативен сезон. Сега наторяваме лозята и заораваме торта, за да подхраним бъдещия растеж на лозята. Другото, което правим е ревизия на конструкцията и ако някъде има проблем, го отстраняваме, разказа още той.

Миков разказва и за целия процес по производство на виното и разликите в подхода към отделните вина. Набраното грозде се сортира, зърната се ронят, мели се, и в зависимост от това какво вино ще се прави от него, се поема по един от двата основни пътя – за червеното вино гроздето постъпва в съдовете за ферментация, където ферментира с плода, за да се получи цвят и по-мощно тяло, докато за белите вина и розетата гроздето се подава директно в пресата, където сокът се отделят, избистря се и бистрият сок ферментира до готово вино.

Във „Вила Мелник“ се отглеждат над 15 различни сортове винено грозде – бели и червени. От местните бели сортове това са Сандански мискет, Керацуда и Тамянка, а от червените се наблягат на Широката мелнишка лоза, която никъде другаде не се отглежда, освен в този район, каза Миков. Отглеждаме и Мавруд, който намира своята втора родина тук, в района на Мелник. Благодарение на песъкливите местни почви и по-топлия климат, нашият Мавруд дава много интересни вина с високо качество. Най-новият купаж, който пускаме, е от Широка мелнишка и Мавруд, посочва технологът. Розето, което избата произвежда от същите сортове, е много успешно, затова са решили да го опитат комбинацията и за червено вино, допълва той.

Широката мелнишка лоза е ендемичен сорт и е първородителят на всички мелнишки сортове, посочва Любка Зикатанова, собственик на винарната. Останалите са кръстоски на Широката мелнишка лоза с други сортове. Те са създадени между 60-те и 80-те години на миналия век с идеята новите сортове да узряват по-рано, да са по-обагрени, допълни тя. „След това, в периода на политически и икономически промени голяма част от опитните насаждения с тези нови сортове са  изгубени, но ние, задно с други лозари от региона, ги събрахме, възстановяваме ги, за да може да покажем разнообразие и района да получи идентичност“, каза Зикатанова.

Отглеждаме всички „деца“ на Широката мелникшка лоза –  Мелник 55, Мелник 1300, Руен,  Мелник 82 и Мелнишки рубин, а от няколко години произвеждаме купаж, който съчетава цялата фамилия – Широката мелнишка лоза и всичките й пет червени „деца“, допълва още собственичката на винарната.

„Друго интересно вино, което произвеждаме, е нашият GSM. Това е резултат от едновременната ферментация на три френски сорта – Гренаш, Сира и Мурведър. Името на виното идва от първите букви на сортовете грозде. Такова вино се произвежда във Франция, но тук един винен ентусиаст беше засадил лозе с тези три сорта в пропорциите, които са необходими за вино и вече пет години експериментираме с тях, с този сепаж и се получава нещо наистина интересно“, допълва Миков.

Никола Зикатанов посочи, че основната работа в лозето през зимата е резитбата. Използват се два метода на резитба – българските сортове се  режат „на кордон“ – това е стар начин за резитба, чрез който се осигурява контролиран растеж. Другият начин, по който се реже, е един френски подход – оставят се плодни пръчки, една или две в зависимост от силата на лозите, и така се осигурява качествено грозде, допълни още той.

Собственикът на винарната каза, че започвайки от декември до средата на март, резитбата трябва да бъде направена. През това време се  набелязват и болните лози, които се махат или лекуват. Към края на април се започва с пръскане и обработка на почвата. „И разбира се, пие се вино, за да има добро настроение и здраве“, каза Зикатанов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X