Десислава Танева: Категорично против сме продажбата на 1/5 от ДПФ на България!

Планираните в рамките на бюджета приходи от продажбата на 1/5 от Държавния поземлен фонд, за които стана ясно днес от мнение на земеделския министър, публикувано от медии, разбуниха общественото мнение. Става въпрос за планираната от финансовият министър Асен Василев продажба на 700 000 дка от държавния поземлен фонд срещу 340 млн. лева – сума, която е заложена в приходната част на бюджета„. Като продажбата няма да е срещу реални пари, а срещу ПКБ (поименни компенсационни бонове) .

Прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в предложената рамка за бюджет на МЗХ за 2025 г. е в размер на 340 млн. лв.

За тази стойност, при допускане на продажба чрез търг на земи от държавния поземлен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на компенсаторни записи и на жилищни компенсаторни записи, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 000 дка., което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд.

За коментар потърсихме Десислава Танева, председател на Комисия по земеделие в НС. Ето нейният коментар пред zemedeleca.bg:

Категорично възразявам срещу планираните в рамката на бюджета приходи от продажба на 1/5 от целия останал държавен поземлен фонд или близо 700 000 декара обработваема земеделска земя в размер на 340 млн. лева!

Сектор Земеделие е в най-трудната ситуация от присъединяването ни в ЕС. В момент, когато общественият земеделски дебат е как да подобрим достъпа до земеделска земя на младите фермери, как справедливо да се разпределя този останал държавен поземлен фонд между старите фермери; как с предимство да се ползват животните с цел изхранване, е престъпно безотговорно да решиш да го продадеш, да не говорим, че и с компенсаторки в голямата си част!

Купувачите няма да са земеделските производители, или може би 10-ина големи фермери биха могли да си го позволят, а опeратори с инвестиционна цел, които за пореден път ще вдигнат размера на исканите ренти. И вместо Държавата да мисли как допълнително да подкрепи сектора, защото в рамката е предвидено близо 50% от подпомагането през 2023 г., тя решава и да увеличи разходите на фермерите за ползваната земя и да ограничи още достъпа до нея. Дори не може да се коментира подобно отношение!

За съжаление по време на изслушването в сряда в Комисията по земеделие, храни и гори, това намерение не беше докладвано, а нямаше предварително изпратени материали. В предстоящия дебат за Бюджета ще отстояваме този планиран приход да отпадне.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X