Русия планира да изнесе милиони тонове зърно след рекордна реколта през настоящия сезон

След рекордните добиви от тазгодишната реколта, Русия планира да изнесе повече от 65 милиона тона зърно. Това е съобщил министърът на селското стопанство на Русия Дмитрий Патрушев, цитиран от ДПА.

С реколта от над 151 милиона тона зърнени и бобови култури през сезон 2023-24, в това число почти 99 милиона тона пшеница, Русия ще може да покрие вътрешните си нужди и да изпрати рекордни количества за „чуждестранни партньори“, е заявил руският министър. Страната приключи предходния сезон с рекорден износ от 60 милиона тона.

През настоящия сезон Русия вече е постигнала втори по големина добив на зърно в историята си. Производството на различни други земеделски продукти като ориз и картофи също се е увеличило през 2023 г., според Патрушев.

Земеделският сектор в Русия беше обект на редица санкции от началото на войната в Украйна.

Правителството в Киев обвинява руските власти, че са откраднали украинско зърно на стойност 1 милиард долара след началото на инвазията.

Междувременно земеделското министерство на Украйна съобщи, че към края на ноември по време на сеитбената кампания в Украйна са засети почти 5 милиона хектара зимни култури, предаде Укринформ.

В изявление на украинското министерство се посочва, че „зимните култури са засети на 4,8 млн. хектара, в това число 4,2 млн. хектара пшеница, 559 000 хектара ечемик и 77 200 хектара ръж“.

Общата площ на засетите зимни култури в Украйна е почти колкото засятата площ през същия период на миналата година, твърдят украинските власти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X