World Grain: Износът на българска пшеница скочи при силно търсене и рекордни запаси

Големите начални запаси, доброто търсене за износ и цените са довели българския износ на пшеница през 2023-24 г. до 3 милиона тона към началото на ноември, което представлява увеличение от 260% спрямо предходната година, според доклад на Министерството на земеделието на САЩ (FAS).

Необичайно сухата и топла есен обаче направи сеитбата на есенниците за сезон 2024-25 предизвикателство, като ззасяването на пшеница изостава с 26%.

С повече дъждове в прогнозата се очаква да подкрепи ранното развитие на зимните зърна. Очакваше се сеитбата да продължи до края на месеца.

Първоначалните очаквания са за производство на пшеница от 6.3 млн. това. Това се сравнява с окончателните данни за производството от 6,8 милиона тона за 2023-24 г.

Около 48% от реколтата е с хлебопекарни качества в сравнение с 66,3% през 2022 г., поради неблагоприятните метеорологични условия и недостатъчното слънчево греене.

„Това е и най-ниският дял на хлебопекарна пшеница за последните пет години“, посочват от FAS.

Фермерите бяха нетърпеливи да продават поради сравнително добрите добиви и рекордните крайни запаси. Въпреки че цените са били по-ниски от предходната пазарна година, те все пак са осигурили положителен марж на производителите, посочват от FAS.

От 3 милиона тона износ, 2,2 милиона тона са изнесени за страни извън ЕС. Основните дестинации извън ЕС са Южна Корея, Индонезия, Тайланд, Мароко и Алжир.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X