Депутати, организации и политици се обединиха срещу продажбата на земеделска земя от ДПФ

Мнозинството от депутатите от парламентарната комисия по земеделие се противопоставиха на заложената от финансовия министър възможност за продажба на земи от държавния поземлен фонд . Категорични отрицателни становища срещу продажбата на държавни земи са изпратени до комисията и от множество земеделски и екологични организации.

Продажбата на земи от държавния поземлен фонд, заложена в средносрочната прогноза на бюджета за 2025 г,  е вписана като законова възможност  – и не е предвидено тя да бъде предшествана от обществен дебат- изясни председателят на комисията Десислава Танева:

„Позицията, която е изразило Министерството, е категорично за неприемането на такава продажба. Не мога да отговоря на въпроса дали тази средносрочна прогноза подлежи на корекция.

Министърът на земеделието Кирил Вътев беше оптимист, че заложената продажба на една пета от държавния поземлен фонд е само прогноза:

„Най-устойчивото качество на прогнозата е, че тя никога не се случва и винаги има отклонения“.

Асоциацията на собствениците на земеделски земи е единствената организация, подкрепила намерението на финансовия министър. Мирослав Каракашев припомни, че Държавният поземлен фонд е формиран като преди години държавата насилствено е отнела земите на хората и им е дала компенсационни бонове и че хората очакват справедливост.

Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това обясни Иван Христанов, лидер на партия „Единение“, бивш заместник-министър на земеделието. Той изрази острата си реакция срещу възможността държавата да започне да продава земи от Държавния поземлен фонд.
„Ние сме твърдо против земя от Държавния поземлен фонд да бъде продавана на когото и да е, когато и да е и по какъвто и да е начин. Нямаме положителна реакция към това съмнително предприятие, което по странен начин виждаме заложено в прогнозите за 2025 година.

Като партия вярваме, че има три стълба, на които се гради както нашата политическа философия, така и България. Това са идентичност, земя и суверенитет.

България има най-висока концентрация на собственост на земя в цяла Европа. Това означава, че малко хора контролират прекалено много земя и не позволява да се развива средното и малкото земеделие“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини