Отпадат ограниченията на вноса от Украйна. Никой не знае какво означава това

От днес отпадат всички ограничения за вноса на украински стоки у нас, в частност зърно и слънчоглед. Вносът би трябвало да се осъществява на квотен принцип. Но такъв не е определен. Министерство на земеделието изпрати по този повод прессъобщение, в което се казва буквално неясно и неопределено, без никаква конкретика, по-фарисейски, следното:

„Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски се договориха за детайлите по прилагане на лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща.

Министерството на земеделието и храните спази обещанието си до 30 ноември да ограничи максимално вноса на тези селскостопански продукти,  съгласно  Меморандума, сключен между  правителството и  Инициативния комитет на протестиращите земеделски производители, каза министър Вътев.

Той подчерта, че след тази срок двете страни стриктно ще наблюдават да няма изкривяване на пазара, както и да не се подкопават интересите на българските производители, преработватели и потребители.

Вносът и обменът на данни между двете страни продължава да се следи“.

Какви са детайлите и как ще се следи за изкривявания на пазара от МЗХ не казват, нито отговориха на въпроса, зададен от нас. Вероятно и от НАЗ не знаят след като наскоро неговият председател Илия Проданов, който е и съветник в МЗХ, съобщи, че очаква в бъдеще неопределено време да се копира опитът на Румъния. Разликата е, че Румъния от месеци насам е договорила ясни правила за вноса от Украйна, изискващи разрешение за всеки, които иска да внася, при което трябва да се докаже необходимостта от този внос. У нас за такова нещо не се говори, и тепърва вече няма да се заговори. А вносът, който не е спирал, официално тръгна от днес. Без публично обявени и ясно регламентирани правила. Демек, без правила.

Основна нужда от внос на суровини от Украйна обявиха преработвателите на слънчоглед, които само преди дни обявиха, че за да бъдат натоварени мощностите им, са нужни близо 2 млн. тона вносен слънчоглед при сегашната реколта у нас от 1,6 млн. тона. Според оценките им заради спирането на вноса на слънчоглед от Украйна от април до този момент те търпят огромни загуби, спад в производството с над 30%, временно затваряне на заводи и неизпълнение на договорите.

По данни на МЗХ в режим на митническо складиране има около 15 хил. тона слънчоглед, които от днес могат да бъдат освободени на квотен принцип.

За обикновените земеделски стопани освобождаването на вноса от Украйна на слънчоглед, рапица, царевица и пшеница макар и в процес на лицензионен режим означава още по-силна конкуренция на пазара и евентуален спад на цените на стоката им.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X