Инвестиционни фондове атакуват гръцките фермери, пострадали от урагана Даниел, с цел да изкупят земята им

Инвестиционни фондове атакуват гръцките фермери, пострадали от урагана Даниел, с цел да изкупят земята им. Ето какво пише по този повод гръцкия сайт agrocapital:

Земята на Тесалия, най-плодородната в Гърция, е влязла в полезрението на фондовете, особено тази, която миналия септември беше под тонове кал, поради „Даниел“.

Щетите, причинени от наводненията на посевите и имотите на фермерите в Тесалия, бяха огромни. Много от тях, освен факта, че загубиха цялата си продукция точно преди прибиране на реколтата, видяха и загубата на селскостопанската си техника.

Повредени селскостопански трактори, комбайни и инвентар бяха погребани под тонове кал, което направи голяма част от тях нефункционални.

Тази картина, съчетана с разочарованието на някои фермери, се вижда от различни фондове в чужбина и те чакат  „зад ъгъла“ производителите да продадат имотите си за „парче хляб“.

Целта им е да придобият колкото се може повече земеделска земя в Тесалия и в цялата страна, максимално евтино, като се възползват от отчаянието на фермерите.

Следващата стъпка, след придобиването на земя, ще бъде нейното обработване и в крайна сметка производството на храна за цялата хранителна верига, като им се даде възможност сами да определят цените си и колко пари ще плащат потребителите за стоките по рафтовете на супермаркетите.

Според източници на „Агрокапитал“ много са производителите, към които са се обърнали хора от фондовете, които са ги помолили да изкупят нивите ми  с 10-15% по-висока цена,  в сравнение с това, което преобладава на пазара.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X