Атидже Вели, евродепутат: Ако сме единни, ЕК ще чуе гласа ни

„Къде е бг производството в Европа? То се цени, но не е конкурентноспособно заради различни проблеми, сред които и войната в Украйна. Европейската комисия трябва да вземе мерки. ЕК реагира късно на растящите цени на храните и инфлацията. По време на заседанията на комисията за развитие на селските райони имаме изслушване на различни сектори. Проблемите в по-голямата си част са общи. Мога да обобщя проблемите като следните: Високи производствени разходи и високи цени за потребителите.“, каза по време на форума “Да! На бг храна” евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

По време на тези изслушвания и производители, и преработватели са споделяли добри практики. „Сдружаване на земеделските производители ще подобри възможностите за преговори, по-къси вериги на доставки и др.“, каза още Вели.

„С общи усилия можем да защитим българския интерес, когато говорим на един глас. В много случаи България остава неразбрана, защото даваме различни сигнали. Ако позицията ни е обща, тя може да се защити, тогава в европейските политики ще виждаме възможности за развитие, а не ограничения.“, коментира още евродепутатът. Според нея браншът е успял да се обедини и заедно да защити родни позиции – за розовото масло, по ОСП, в която има повече гъвкавост.

„Много е важно когато работим, да знаем какво целим, за да го постигнем. Вярвам, че ще успеем да намираме българския интерес във всяка европейска политика.

ЕК предложи нов регламен за опаковките на фона на кризата, нов начин за етикетиране на вината, ще предложи промяна за хуманното отношение към животните. Това засяга всички нас. С напредването на времето към края на мандата все по-важна става оценката през социалния момент. Много важно е каква ще е цената за крайния потребител.

Ние подкрепяме европейския зелен пакт, но е важно целите да са реалистични, а не свърхамбициозни.“, коментира още Атидже Алиева-Вели.

„Наред с ежедневните проблеми, които браншът има с административната тежест и с несигурността, инфлацията и цените, е много важно да се замислим какво ще бъде бъдещето на българското земеделие. Казвам го в контекста на вноса на продукти от Украйна. Страната ще придобие статут на кандидат член на ЕС. България, ако няма визия за земеделието си, проблемите ще се задълбочат.

Дали след бъдещо членство на Украйна в ЕС е време за пенсиониране на ОСП или е време за дълбока реформа? При такава структура на ОСП се очаква около 30% от евросредствата да отива в Украйна, която е с голяма територия. Ние трябва сериозно да се замислим какво трябва да направим. Видяхме, че след 17 г. членство бг земеделците продължават да бъдат ощетявани.“, каза още тя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X