Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 поиска свикване на Консултативен съвет през януари

Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010) призова министъра на земеделието и храните Кирил Вътев за свикване на Консултативен съвет (КС) по тютюна в периода 10-20 януари 2024 г., пише в писмо, подписано от председателя на УС на асоциацията Цветан Филев и изпратено до медиите.

Основните аргументи за искането са свързани с финализирането на бюджета за следващата година, в който да има пакет от средства за бранша,  определяне на единични ставки по сортови групи тютюн, както и неяснотата по Индикативен график за плащания след 31 януари 2024 г. От НАТ-2010 призовават и за по-задълбочено обсъждане на кампанията за следващата година.

БТА припомня, че последното заседание на Консултативния съвет по тютюна се проведе в началото на октомври. На него министър Вътев заяви, че Министерството на земеделието и храните ще настоява да се запази преходната национална помощ за сектор „Тютюн“ заради социалното и демографско значение на тази мярка. „Помощта е насочена към осигуряването на подкрепа за фермерите, за да имат те възможност да инвестират в алтернатива на производството, която да е успешна на пазара“, коментира тогава Вътев.

Преходната национална помощ за сектора е с намаляващ бюджет с по 5 процента годишно. Референтният период 2007-2009 г. бе променен на 2016-2018 г. Всеки земеделски стопанин посочва еднократно при заявяването на схемата една предпочитана година от референтния период, за която доказва изкупените количества за определяне на подпомагането.

Представителите на браншовите организации поискаха за 2023 г. преходната национална помощ за сектора да бъде в размер на 71 млн. лева и предложиха изчислени от тях ставки по сортовите групи. Те бяха информирани, че окончателният размер на подпомагането ще бъде утвърден със Закона за държавния бюджет за 2024 г. Консултативният съвет гласува при евентуална промяна в сумата за подкрепата поисканите от производителите ставки да бъдат преизчислени при запазване на същото процентно съотношение спрямо сегашното им искане.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X