Цените на торовете стържат дъното, подходящо време за фермерите да купуват

Цените на ключовите торове са поне половината, ако не и по-малко, от най-високите стойности за всички времена, достигнати през пролетта на 2022 г., но положението изгори мнозина, които купиха скъпо преди корекцията, което ги остави със скъпи запаси в складовете.

Ключовият въпрос сега е свързан с това дали има повече място за спад, т.е. дали цените биха могли да се върнат на нивата, на които пазарът се движеше преди възходящия цикъл, който задейства 2021 г. на всички пазари. Пазарните играчи обобщават, че „вероятно не“. Това е така, защото геополитическите фактори, които разтърсиха пазара, се запазват, докато цените на енергията също остават силно волатилни и дори по-високи, отколкото в не толкова далечното минало.

Ограничено търсене

От друга страна, корекцията в цените на селскостопанските стоки, особено зимните зърнени култури, съчетана с очакванията на производителите за нов спад в цените на торовете, намалиха търсенето. Всъщност цените на обикновената пшеница, която  е сигнал за посоката на цените при другите зимни зърнени култури, тъй като тя се търгува на борсата, са само с 6% над нивата от 2021 г.

Въпреки това, като се има предвид, че поне за производителите с голямо търсене необходимостта от изхранване на културите е нееластична, на хоризонта се задава солиден фактор, който тласка нагоре цените на торовете.

Пазарът е закопчан нагоре

„Днес целият пазар е закопчан“, обясни Кимон Теофанопулос, основател и ръководител на Teofert, на панел за перспективите на селскостопанските стоки, проведен миналата събота в Ксанти. „Компаниите за торове купуват суровини внимателно и в малки количества. Всички заводи в Европа са празни. Цените бавно паднаха и сега са на ниско ниво, не могат да се сринат повече“, каза той. Според неговите разсъждения в един момент търсенето ще бъде активирано. „Очаквам цените да се повишат през следващите няколко месеца“, каза той. По отношение на цените азотните торове понастоящем намаляват от 400 EUR на 380 USD на 370 USD на тон. Що се отнася до това дали е добър момент за покупка, Теофанопулос казва, че „Не знам дали е добър момент, всяка седмица цените падат малко. Но в един момент ще е обратното. Проблемът с фондовия пазар е, че никога не се знае кога е подходящият момент.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X