България ще гласува „въздържал се“ по европейски регламент, свързан с растенията и ГМО храните

Депутати от Комисията по земеделието и Комисията по европейските въпроси се събраха тази вечер след пленарното заседание, за да обсъдят позицията на министъра на земеделието на предстощия съвет на ЕС по земеделие и рибарство, който ще се проведе на 11 и 12 декември. Една от точките на този съвет в Брюксел ще бъде проектът за регламент за новите геномни техники.

На редовното заседание на правителството в сряда, 6 декември, бе решено министър Кирил Вътев да подкрепи регламента. Това предизвика неправителствени организации да дадат днес пресконференция, в която се обявиха против подкрепата на държавата ни за прилагане на нови геномни техники. Предиобед от ИТН също алармираха за решението на МС да се съгласи със спорния проект и се обявиха против.

По-късно днес следобед на спешно заседание правителството взе решение българският земеделски министър да гласува „въздържал се“ при обсъждане на проекторегламента в понеделник.

Днешното събиране на двете комисии започна с изказване на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, който похвали правителството за променената позиция. Росен Костурков поиска следващата седмица двете комисии да проведат среща с експерти по темата за генното инженерство, за да разберат кокво се крие зад понятието „нови геномни техники“. Десислава Танева подкрепи предложението като добави, че депутатите трябва да се запознаят и с текстовете на проекта за регламент.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев бе гневен, че правителството не е запознало парламента с проекторегламента и че темата не е обсъдена с депутати и експерти. Той нарече събирането „цирк“. Цитира изказвания на еколози и биологични производители, които са твърдо против възможността в България да се приложат геномни техники. Иван Иванов обърна внимание, че в Стратегическия план е определено високо подпомагане за биологичните производители именно защото искаме родното производство на земеделска продукция да е брандирано като органично.

Проф. Христо Даскалов заяви, че никой от събралите се депутати не разбира от генетика и техниките, които тя прилага. Той каза, че те са върховни научни постижения и нямат общо с ГМО. Това е разбрал след като е разговарял с прочутия ни акад. Атанас Атанасов. От него е научил, че става въпрос на естествени природни процеси, които генетиката може да ускори.

Следващата седмица в парламента ще бъдат поканени за среща специалисти по темата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X