933 лв. става минималният осигурителен доход за земеделците от 1 януари 2024 г.

Народното събрание прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г.

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, включително земеделци и тютюнопроизводители се увеличава от 780 на 933 лева. Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3400 лв. на 3750 лева.

След като през изминалата седмица на два пъти бюджетната комисия не успя да реши въпроса за минималния осигурителен доход в селското стопанство, днес народните представители в пленарна зала приеха на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., с което утвърдиха скока в минималния осигурителен доход със 153 лева от 1 януари 2024 г.

Спорът за минималните осигуровки на земеделските стопани и тютюнопроизводители се води ежегодно с приемането на законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване. Тази година ДПС и ГЕРБ-СДС направиха предложение за запазване на сегашния размер, т.е. 780 лв. – и двете партии внесоха такива предложения между първо и второ четене. ПП-ДБ обаче  отказаха да подкрепят това предложение  в комисия, като настояха за увеличаване на минималните осигуровки до нивата на минималната заплата, а именно 933 лв. По-късно от ГЕРБ-СДС отправиха компромисно предложение за увеличаване на минималния осигурителен доход на 810 лв., но това предложение също не бе прието.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X