SovEcon: Прогнозата за реколтата от пшеница в Русия през 2024 г. е повишена поради хубавото време

SovEkon увеличи оценката си за реколтата от пшеница през 2024 г. с 1,5 милиона тона до 91,3 милиона тона. Новата оценка е близка до цифрите за текущата година, които центърът прогнозира на 91,7 милиона тона. Оценката беше увеличена на фона на подобрените метеорологични условия за зимни култури

В повечето райони за отглеждане на зимни култури климатичните условия бяха благоприятни за развитието на културите. През последните 30 дни в Русия паднаха 120-150% от нормалните валежи, което увеличи влагата на културите на юг и създаде достатъчно снежна покривка в други региони.

Състоянието на зимните посеви е над средното. По данни на Хидрометеорологичния център делът на зимните култури в лошо състояние в края на ноември е 4% при 8% средно за пет години. Вероятно състоянието може да се е подобрило допълнително през последните няколко седмици поради благоприятното време.

През следващите две седмици метеорологичните модели прогнозират обилни валежи и температури с няколко градуса над средните в повечето региони за отглеждане на зимни култури.

Метеорологичните условия за новата реколта се подобряват през последните няколко месеца. При липса на метеорологични аномалии перспективите за новата реколта остават добри, което може да започне да оказва натиск върху световните цени към края на първото тримесечие на следващата година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X