Прилагането на Зелената сделка е ключово за постигането на целите на ЕС в областта на климата и околната среда до 2030 г.

Първият доклад за напредъка по целите в областта на климата и околната среда на 8-ата програма за действие за околната среда (8ПДОС), публикуван днес от Европейската агенция за околна среда, подчертава какво трябва да се направи, за да се постигнат целите на ЕС за 2030 г. в областта на околната среда. В доклада се подчертава необходимостта от приключване на преговорите по предложенията за Зелената сделка, които Комисията представи и все още са в процес на договаряне, и от осъществяване на системни промени в ключови промишлени сектори, по-специално селското стопанство, храните и мобилността. Това ще бъде значително подпомогнато от ефективното прилагане на законодателството на Зелената сделка на място. Оценката показва напредък в области, включително емисиите на парникови газове, качеството на въздуха, финансирането на екологизирането и цялостната икономика. Необходими са обаче повече усилия за постигане на системна промяна в системите (храна, енергия, мобилност, търговия, сгради и т.н.) и осигуряване на благосъстояние за всички в рамките на планетарните граници.

Някои препоръки включват прехвърляне на данъчната тежест върху тези, които използват повече ресурси и причиняват повече замърсяване, и ускоряване на постепенното премахване на вредните за околната среда субсидии, което може да помогне за увеличаване на публичното и частното финансиране, предназначено за зеления преход. Необходим е и по-голям напредък по отношение на по-устойчиви модели на производство и потребление, като същевременно се повишават конкурентоспособността, устойчивостта и стратегическата автономност. Икономиката на ЕС все още използва твърде много суровини и енергийни източници, свързани с високи нива на замърсяване на въздуха, водата и почвата, като по този начин оказва значителен натиск върху екосистемите, биологичното разнообразие, земята и водите.

Докладът за напредъка се основава на 8-ата рамка за мониторинг на ПДОС, представена от Комисията през 2022 г. Тя наблюдава и оценява напредъка в постигането на целите в областта на климата и околната среда в ЕС и неговите 27 държави членки. Въз основа на данни и експертен опит докладът оценява напредъка на ЕС към неутралност по отношение на климата  и устойчивост в световен мащаб.

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичус заяви:

Европейският зелен пакт е планът на ЕС за справяне с тройната криза на изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването.т Програмата за действие в областта на околната среда осигурява рамката за нейното изпълнение. Докладът на ЕАОС за напредъка показва, че въпреки постигнатия напредък, въздействието на място все още не се случва достатъчно бързо. Въпреки че по-голямата част от законодателството за климата на Зелената сделка е прието, важни законодателни актове в областта на околната среда все още трябва да бъдат договорени. Сега трябва бързо да продължим напред, за да приемем останалите закони и да се съсредоточим върху тяхното прилагане.

Комисарят по действията в областта на климата Вопке Хукстра заяви:

Настоящият доклад на ЕАОС за напредъка показва решаващото значение на предприемането на необходимите мерки за постигане на нашите цели в областта на климата и енергетиката. Този октомври ЕС финализира ключово законодателство, за да гарантира, че ще намалим емисиите с 55% до 2030 г. Държавите членки работят усилено по прилагането на това законодателство и преразглеждат своите национални планове в областта на енергетиката и климата, за да ги приведат в съответствие с целите за 2030 г. Европейската комисия ще продължи да подкрепя тази работа и да следи напредъка ни, така че да разполагаме с всички мерки, за да превърнем амбицията на Европа в областта на климата в действие. Това е, което науката изисква и нашите деца заслужават.
Фон

Първата Програма за действие за околната среда (ПДОС) тази година празнува своя 50-ти рожден ден. Той беше приет като декларация на Съвета на Европейските общности и на представителите на правителствата на държавите-членки на 22 ноември 1973 г., за да определи принципите и целите на политиката на Общността в областта на околната среда. Това беше отговорът на ЕС на доклада на Римския клуб „Граници на растежа“ и последва декларацията на конференцията на ООН за човешката среда, приета в Стокхолм. Решението за 8EAP, прието през 2022 г., допринася за постигането на целите, определени в Европейския зелен пакт. ПДОС е правен инструмент за ангажиране на правителства, администратори и заинтересовани страни, за да допринесат за постигането на екологичните цели.

През 2022 г. Комисията прие рамка на ЕС за мониторинг на 8ПДОС, за да измери напредъка към постигането на приоритетните цели на програмата за 2023 г. и 2050 г., в консултация с държавите членки и заинтересованите страни. Рамката следи напредъка в ЕС и неговите държави членки и се основава на наличните данни от официални европейски източници. Той включва 28 показателя, насочени към приоритетните цели за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към него, кръгова икономика, нулево замърсяване и биологично разнообразие, както и целта за справяне с натиска върху климата и околната среда, благоприятните условия и всеобхватната цел за добър живот в рамките на планетарните граници.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини