Другата гледна точка: Защо ЕС толкова активно ограничава украинските продукти

Украинските производители постоянно страдат от действията на редица страни от ЕС, които се опитват да ограничат предлагането на селскостопански продукти. Заместник-председателят на Всеукраинския аграрен съвет (ВАР) Денис Марчук обясни причините за настоящата ситуация и възможните последици от европейската интеграция.

„Всичко започна още през май с интензивни преговори, след това дойде фазата на постоянни ограничения на износа. Това са сигнали, че в процеса на европейска интеграция на Украйна, особено в селскостопанския сектор, ни очакват изпитания. Присъединяването на Украйна към ЕС изисква изпълнението на редица изисквания, от които около 40% са насочени специално към селскостопанския сектор“, каза Денис Марчук.

Възможната интеграция на Украйна в ЕС е сериозен компонент, който води до засилване на протестите на европейските фермери.

„Оказва се, че украинската селскостопанска продукция е по-конкурентоспособна на европейските пазари дори без преки субсидии. Благодарение на конкурентоспособността на малкия и големия бизнес, украинските производители могат да се конкурират с европейските, дори като се вземат предвид транспортните разходи. Представете си, ако Украйна получи системата за подпомагане, която съществува в ЕС, където 50% от субсидиите се разпределят между производителите в самия съюз“, отбелязва зам.-шефът на ВАР.

Борбата между украинските и европейските производители е не само за места по рафтовете на супермаркетите, но и за разпределението на средствата.

„Изчисленията показват, че при пълноправното членство на Украйна в ЕС субсидиите за украинските производители могат да възлязат на около 10 млрд. евро. Ако започнем да получаваме тези средства, това може да не се хареса на други държави. Борбата е не само за места на пазара, но и за финансови средства“, завършва Денис Марчук.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X