Сушата и ограниченият износ ще намалят световните запаси от основни селскостопански продукти през 2024 г.

Високите цени на храните принудиха фермери по света да увеличат производството на зърно и маслодайни семена през последните години, но през 2024 г. доставките им може да намалеят на фона на неблагоприятното време, причинено от феномена Ел Ниньо и ограниченията за износ на биогорива, съобщава Reuters.

След няколко години на растеж световните цени на пшеницата, соята и царевицата намаляха през 2023 г. поради увеличеното корабоплаване в Черно море и в очакване на глобална рецесия, но ще останат зависими от предлагането и инфлацията на храните през 2024 г. Феноменът Ел Ниньо ще продължи и през първата половина на 2024 г., заплашвайки да наруши доставките на ориз, пшеница, палмово масло и други видове селскостопански продукти.

Експертите на Commerzbank прогнозират намаляване на предлагането на пшеница през втората половина на 2023/24 MY поради намалените доставки от големите страни износителки. В същото време производството на соя, пшеница и царевица в Южна Америка ще се увеличи, въпреки че може да бъде възпрепятствано от неблагоприятното време в Бразилия.

Сухото време, причинено от Ел Ниньо през 2024 г., може да намали производството на палмово масло, което ще подкрепи цените му, които паднаха с повече от 10% през 2023 г.

„В резултат на това трябва да очакваме намаляване на световните запаси от зърнени и маслодайни култури, неблагоприятен ефект от Ел Ниньо в Северното полукълбо по време на вегетационния период за първи път от 2015 г. насам, обезценяването на долара спрямо световните валути и увеличаването на цените на храните“, се казва в доклада.

IKON Commodities заяви, че три месеца екстремни горещини в Австралия са сложили край на поредица от рекордни реколти, тъй като фермерите са засели пшеница в суха почва, което би намалило добивите. В същото време Съединените щати ще увеличат производството на соя, пшеница и царевица през 2024 г., както и Аржентина, където благоприятните валежи продължават. В Бразилия прогнозата за реколтата от царевица е понижена на фона на продължителна суша, но производството на соя може да актуализира рекордната цифра.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X