Украйна продължава да увеличава износа на слънчогледово масло с рекордни темпове

Украйна продължава да увеличава темпа на износ на слънчогледово олио. През декември 2023 г. износът на слънчогледово олио от Украйна се е увеличил с 25% спрямо ноември до 672 хил. тона, което стана най-високият месечен показател от януари 2022 г. и вторият по големина декемврийски експортен обем на слънчогледово масло за цялата история на страната.

Около 25% от изнесеното олио е закупено от Румъния, а 12% от Турция.

Като цяло през септември – декември 2023 г. Украйна е изнесла 2 милиона тона слънчогледово масло, което е с 4% по-високо от миналогодишното ниво.

Заслужава да се отбележи, че през декември цените на украинското слънчогледово масло паднаха на фона на падащите цени на палмовото и соевото масло. Въпреки това спадът в цените и възстановяването на износа през черноморските пристанища увеличават търсенето на украинско слънчогледово масло.

Цените на световното търсене на слънчогледово олио с доставка до клиенти през седмицата паднаха с още 3% до $820/т (-10% за месеца). В Украйна изкупните цени на соевото масло за месеца паднаха с 60-70$/т от 800-820$/т до 720-750$/т за доставки до пристанищата на Черно море и Дунав и до 780-820$/т за доставки за България.

Мартенските фючърси на соевото масло на Чикагската фондова борса паднаха с 5,5% за месеца до $1065/т на фона на подобрените метеорологични условия в Южна Америка и прогнозите за реколтата от соя.

Мартенските фючърси на палмово масло за Бурса Малайзия паднаха със 7,5% спрямо месеца до 3 621 рингита/т, или 782 щатски долара/т, под натиск от по-ниските нива на износа.

Активизирането на търсенето на евтино украинско масло ще подкрепи цените му в близко бъдеще, но от март на пазара ще се увеличи предлагането на соево масло от Аржентина и Бразилия и палмово масло, така че борбата за купувачи и натискът върху цените ще се засили .

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини