Община Троян е пример за хранене на децата с продукти собствено производство

Община Троян е пример за хранене на децата с продукти собствено производство. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща със земеделски производители в сградата на община Троян. Той изтъкна, че екипът на Министерството работи в посока да има по един магазин за местните производители във всеки град.

„Наред с качеството на храните, най-важната част от всяко едно производство е и реализацията на произведената продукция“, каза още министър Вътев.

Той подчерта, че днешното посещение в община Троян има за цел да се проучи опитът, по който общината е успяла да приложи модела.

Министър Вътев изрази пълна готовност МЗХ да съдейства максимално този пример да има широк път за развитие.

„Убеден съм, че с един такъв подход се постига много повече. Децата се научават от рано да се хранят правилно, защото съвременните деца въобще не познават правилното хранене. Като добавим и липсата на движение и престоя пред таблета, телефона и телевизора, ситуацията се влошава много.  Колкото по-преработена е една храна, толкова по неусвоена е за организма. Наред с резултатите, които са отчетени за наднормено тегло и по-ниската степен на заболеваемост на децата в Троян, другото  ценно нещо е създаването на навици за правилно хранене със здравословни продукти. Едва ли някой тук се съмнява в желанието на всички децата да растат здрави и да се хранят пълноценно“, посочи министър Вътев.

От своя страна кметът на община Троян Донка Михайлова подчерта, че водени от желанието да предоставят екологична чиста храна на децата в общината, са направили обединено хранене, където се приготвя храна с повече наука и професионални технолози по детско хранене.

„Създадохме оранжерии на наша общинска земя, и в тези оранжерии отглеждаме листни зеленчуци, след това домати, чушки, тикви и тиквички. Подариха ни пчелни семейства и започнахме да произвеждаме и мед. От сливовия плод пък започнахме да правим мармалад без захар. Влагаме го в закуските и така станахме едни земеделски производители“, разказа Донка Михайлова. Тя изрази надежда, че със съдействието на Министерството на земеделието и храните, този модел, ще се приложи от повече български общини.

По време на срещата в общината бяха дискутирани проблемите на земеделските производители от региона. Над 90 стопани имаха възможност да зададат своите въпроси на министър Вътев и заместник-министър Тошев, както и на директори на дирекции и експерти към МЗХ. Обсъдени бяха предстоящите промени в Закона за поземлените отношения, разпределението на пасища и мери, сроковете за кандидатстване по директни плащания, както и други актуални въпроси.

В събитието участие взеха и народните представители от областта Искрен Арабаджиев, Ирена Анастасова и Николай Дренчев и заместник-областният управител на Ловеч Нели Читинова.

Троян – първата в България община земеделски производител

За пръв път в България една община стана официално регистриран земеделски производител. Това е община Троян.

Така, както беше първата община, която се зае с отговорната задача да произвежда собствена продукция за децата в детската млечна кухня, в яслите и в детските градини на територията на общината.

Регистрацията не беше направена, за да се искат помощи и субсидии от държавата, а за да се узакони реалното производство на екологично чиста земеделска продукция на територията на общината – плодове, зеленчуци, дори пчелен мед.

В публикация в социалните мрежи кметът на града, г-жа Донка Михайлова, сподели:

„Вчера, при посещението на Министъра на земеделието Кирил Вътев в Троянския манастир, го запознах със странното изискване да сме земеделски производител, за да произвеждаме продукция върху собствени земи, със собствени сили и да ги предоставяме в собствените детски заведения.

Но нормативните изисквания са за това да бъдат спазвани. И регистрирани пчелари сме“.

Михайлова подчерта, че собственото земеделско производство на общината е само част от цялостната многогодишна политика за здравословно хранене на нашите деца. И тази политика дава своите резултати. Според анализ на Регионалната здравна инспекция – Ловеч в последните години затлъстяването на децата от общината рязко се снижава и броят на страдащите от затлъстяване ученици в общината са три пъти по-малко в сравнение със средното за областта. Относителният дял на заболелите от захарен диабет в общината ученици също е три пъти по нисък от този в област Ловеч.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X