Украйна ще увеличи преработката: 90 милиарда долара инвестиции и подкрепа за производителите

Правителството на Украйна планира да привлече 90 милиарда долара инвестиции за 10 години за развитие на производството и увеличаване на дела на преработващата промишленост в брутния вътрешен продукт (БВП) от 8% на 20%, заяви Юлия Свириденко, първи вицепремиер на Украйна и министър на икономиката, по време на среща с представители на бизнеса.

„Сега е много важно да се преосмисли вътрешното потребление – да се даде предимство на украинските производители, това е приоритет за нашата икономика. Правителството предлага редица инструменти за подкрепа на украинските производители и предприемачи. Това включва 18 милиарда гривни за 2024 г. по програмата за заем 5-7-9, а 5,4 милиарда гривни са планирани за безвъзмездни средства, това е и връщането на програмата за компенсиране на разходите за закупуване на селскостопанска техника, програмата за стимулиране на търсенето на украински автобуси и много други. Всички тези инструменти са елементи от нашата обща философия – преминаване от състоянието на суровината към по-дълбока обработка“, каза Юлия Святенко.

Особено внимание се отделя и на украинските производители в обществените поръчки на машиностроенето.

„Ние си сътрудничим с големите играчи, за да гарантираме, че те купуват украински продукти. Износът на украински стоки дава работа на десетки други наши предприятия, дава работни места на населението и запълва бюджета – в случай на закупуване на украински стоки, до 40% от стойността им се връща в бюджета под формата на данъци“, добави Юлия Свириденко.

Тя подчерта, че частният сектор ще бъде в основата на възстановяването, а притокът на инвестиции е ключова задача за правителството. За 2024 г. се планира отпускането на 3 милиарда гривни за държавна подкрепа за проекти със значителни инвестиции.

Планът за Механизма за Украйна предвижда инвестиционен механизъм за предоставяне на гаранции на международните финансови институции и финансовите институции за развитие, което ще помогне за привличането на допълнителни 8-10 милиарда долара в частния, публичния и общинския сектор.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X