През 2023 г. в инфраструктурата на дунавските пристанища са инвестирани почти 100 млн. щатски долара

„За 11 месеца на 2023 година дунавските пристанища са обработили рекордните 31 милиона тона продукти, а в тяхната инфраструктура са инвестирани почти 100 милиона долара, благодарение на които бяха открити 23 нови частни терминала за претоварване“, заяви премиерът на Украйна Д. Шмихал на правителствено заседание на 22 декември.

Той заяви, че тази година Украйна окончателно е решила спорния въпрос с Румъния, който касаеше изпълнението на изискванията на Конвенцията ESPOO по време на изграждането на канала Дунав-Черно море. Споровете продължиха около 20 години и се отразиха негативно на процеса на европейска интеграция на Украйна и развитието на инфраструктурните проекти.

„Ние систематично решавахме този въпрос, като изпълнявахме задълженията си за европейска интеграция, което направи възможно деблокирането на процеса на изграждане на инфраструктурата на река Дунав както за Румъния, така и за Украйна“, каза Шмихал.

„В случай на въвеждане на съвременни технологии за автоматизация на производството, украинските пристанища на река Дунав могат да се конкурират с черноморските пристанища“, каза Александър Тодуров, ръководител на маркетинговия отдел на Art Port, в интервю за APK-Inform.

„На базата на резултатите от последните две години можем да кажем, че новите терминали предлагат на клиентите по-добри условия, завоювайки място на пазара за претоварване на товари. Натрупали опит в прилагането на нови технологии за претоварване на зърно, в бъдеще те ще могат да работят и с други товари. По отношение на нивото, най-малкото, на информационните услуги, в близко бъдеще те ще станат пример и конкуренти за пристанищата и терминалите на Голяма Одеса. И в случай на подобряване на пътната и железопътната логистика на територията на Бесарабия, дунавските пристанища ще станат силни конкуренти за черноморските пристанища“, смята г-н Тодуров.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X