Германска фермерка: Хората не знаят какво е заложено на карта

Германката Шарлен Брамбор е „земеделски инфлуенсър“. В Инстаграм страстният борец за земеделието има почти 65 000 последователи. В интервю за agrarheute инфлуенсърката разказва какво я притеснява в актуалния дебат за земеделския дизел.

Шарлен, какво мислите за предложенията на федералното правителство за премахване на облекченията за дизеловото гориво и освобождаването от пътен данък за селското стопанство?

Ние не можем и няма да приемем това! Политиците трябва най-накрая да поемат отговорност и да отговарят за грешните си решения или ще им бъде потърсена отговорност! Спестяването означава да харчите по-малко пари, вместо да вадите повече от джобовете на хората.

Правителството умишлено е пропиляло 50 милиарда евро за най-различни неща. Сега то иска да получи парите от гражданите и фермерите. Всеки фермер би бил по-добър финансов министър, защото не харчи повече, отколкото печели.

Какви според вас са аргументите срещу по-високия внос на храни?

Храната не трябва да се внася само защото е по-евтина. Имаме стандарти в Германия, които не са достъпни в чужбина. Например Наредбата за торовете, минималната работна заплата, фуражите без ГМО, Закона за ветеринарномедицинските продукти и много други. Потребителят трябва да разбере какво правим. И че всъщност винаги е имало отстъпка за дизелово гориво в селското стопанство и че тя съществува в цяла Европа.

Какво правите вие лично за една по-благоприятна за селското стопанство политика?

Самата аз подкрепям образованието на нашето население с всички средства, които са необходими и възможни за мен като самотна майка. Преди всичко, като се опитвам да привлека вниманието към проблемите или да информирам за конфликти чрез моите социални мрежи, участие в демонстрации и регионални дейности.

Какво ще правите на 8 януари, когато трябва да се проведе следващата голяма протестна акция?

Ако изобщо е възможно, тъй като имаме ежедневен бизнес и трябва да се грижи за животните си денонощно, спонтанно ще решим къде и кога можем да подкрепим възможно най-бързо. Преди всичко е важно всички да се обединим. Защото политиците смятат, че са направили всичко както трябва и в някои случаи дори се хвалят за тези глупости.

Какво мислите, че трябва да се случи сега?

Трябва да създадем повече прозрачност за населението, така че то да разбере колко е заложено на карта. Продължавам да получавам много съобщения, в които виждам, че много хора дори не знаят за какво става въпрос.

Какво мислите, че е заложено на карта?

Нашето производство на храни. Заслужава много по-висок статус. Става въпрос за основните нужди на всеки гражданин, който трябва да може да си позволи храна. Във всяка страна е важно и неизбежно да се произвежда храна на регионално ниво, така че страните и хората да могат да си помагат взаимно в години на провал на реколтата.

Колко хиляди евро ще загуби всеки фермер в Германия
Ако субсидията за дизелово гориво в селското стопанство падне, фермерите ще трябва да плащат средно по няколко хиляди евро допълнителен енергиен данък годишно.

Въпреки продължаващите протести на фермерите, германското правителство иска да премахне данъчното предимство за селскостопанския дизел. Колко пари са заложени на карта?

Докладът за селското стопанство на федералното правителство за 2023 г. показва заложените суми за земеделските производители. Растениевъдните ферми, които  използват много дизелово гориво, за да обработват земята си, биха били особено засегнати. Но дори и в млечна ферма се консумира много дизел, например за производство на фуражи или за работата на фуражен миксер.

За средно стопанство на пълен работен ден възстановяването на 21,48 цента/л дизел през пазарната 2020/21 година е на стойност общо 2883 евро.

В зависимост от вида на стопанството, възнаграждението за дизелово гориво в селското стопанство на предприятие в Германия е както следва:

  • растениевъдство 3,886 евро,
  • градинарство 935 евро,
  • лозарство 746 евро,
  • Овощарство 1,052 евро,
  • млечно стопанство 3,238 евро,
  • производство на фураж 2,176 евро,
  • Смесено стопанство 3,017 евро.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X