Най-големите собственици на земя в Съединените щати не са фермери

Най-големите собственици на земя в Съединените щати в по-голямата си част не са фермери. Обаче мнозинството от тях също земеделски занимания. За да сте сред 100-те най-големи собственици на земя в САЩ през 2021 г., трябваше да притежавате поне 156,000 акра или 63,158 хектара земя.

Бил Гейтс остава най-големият собственик на земеделска земя в Съединените щати. Въпреки това той е само в средния диапазон на най-големите собственици на земя, все още далеч зад основателя на Amazon, Джеф Безос. Това показва годишнияj доклад на списание „Land Report“ и неговият редактор-главен Ерик О’Кийф.

Както съобщава „Land Report“, през 2022 г. собствеността на 100-те най-големи земеделски собственици продължава да расте. В същото време и площта, необходима за да влезете в ексклузивния клуб на 100-те най-големи собственици, става още по-голяма.

Най-големите собственици на земя в Америка продължават да добавят стотици хиляди акра към своите имоти през 2022 г. Собствениците често са големи предприемачи, милиардери и инвеститори – като Бил Гейтс, Джеф Безос или Тед Търнър.

Но сред тях са и фермери, отглеждащи животни, и, преor всичко, собственици на гори. Собствеността на земя се оказва все още много привлекателна за богатите американци, по различни причини.

Ерик О’Кийф от „Land Report“ казва, че през 2007 г. „само“ 75,000 акра или 30,364 хектара бяха достатъчни, за да заемете 100-то място сред най-големите собственици на земя. През 2022 г. площта, необходима за да заемете 100-то място, беше повече от два пъти по-голяма: 156,000 акра или 63,158 хектара.

Джон Малоун, собственик на медийната група Liberty Media, изпада от първото място на второ през 2022 г. Той притежава 2.2 милиона акра или 890,700 хектара земеделска земя в Запада и голям брой гори на Североизток.

2.2 милиона акра на Малоун се намират предимно в Мейн, Ню Мексико, Колорадо и Уайоминг и включват множество големи ранча за отглеждане на добитък. На трето място през 2022 г. (както и в предходната година) са Рийд, семейство от Вашингтон, с 2.1 милиона акра или 850,200 хектара.

Вече пет поколения, семейство Рийд притежава и управлява дърводобивната компания Green Diamond Resource Co. Имотът на семейство Рийд се намира предимно в щатите Вашингтон, Орегон и Калифорния.

Основателят на CNN Тед Търнър отглежда бизони. Медийният магнат и основател на CNN, Тед Търнър, заема четвъртото място с 2 милиона акра или 809,700 хектара. Земите на Търнър се намират предимно в Ню Мексико, Южна Дакота, Небраска и Джорджия.

Голяма част от земите на Търнър се използват като пасища за над 50,000 бизона – най-голямото частно стадо бизони в света. Собственикът на американския футболен отбор Лос Анджелис Рамс, Стан Кроенке, заема петото място с 1.6 милиона акра или 658,900 хектара.

Това включва 300,000 акрово ранчо в Монтана и голямо количество земи в Уайоминг. Кроенке е женен за Ан Уолтън Кроенке, наследница на обширното богатство на Walmart.

През последните години ранчата на Кроенке станаха значителен участник в проектите за възобновяема енергия и е на път да захранва повече от 1 милион домакинства, съобщава „Land Report“.

С приблизително 269,000 акра или 108,900 хектара, Бил Гейтс запазва позицията си като най-големият частен собственик на земеделска земя в Америка. Докладът за страната все още не уточнява точно къде е той в общата класация през 2021 г. През 2020 г. Бил Гейтс беше „само“ на 49-то място – далеч зад Джеф Безос, който беше на 25-то.

Основателят на Amazon Джеф Безос не е само един от най-богатите хора в света със стойност на активи за стотици милиарди долари, но и един от най-големите частни собственици на земя в Съединените щати. Безос притежава около 420,000 акра или 170,000 хектара, като голяма част от земите му се намират в Западен Тексас.

Все повече земеделска земя в САЩ принадлежи на чужденци.

Данни от Министерството на селското стопанство на САЩ (USDA) показват, че чуждестранни инвеститори притежават поне 28.3 милиона акра, или около 11.5 милиона хектара, чрез директно притежание или дългосрочни наеми, стойността на които е около 52 милиарда долара.

Този обем е приблизително равен на площта на щата Охайо. Федерален закон от 1978 г. изисква чуждестранните компании да докладват сделките си със земеделска земя на Службата за селско стопанство (FSA) към USDA. Въпреки това, селскостопанските организации в САЩ критикуват, че продажбите на земя не се следят толкова внимателно.

Шест щата вече са приели закони, забраняващи чуждестранното притежание на земеделска земя. Те са Хавай, Айова, Минесота, Мисисипи, Северна Дакота и Оклахома. В Мисури, Охайо и Оклахома селскостопанските асоциации искат да приложат подобни закони или се подготвят да го направят.

Чуждестранното притежание на земеделска земя в САЩ се удвоило между 2004 и 2014 г. След това чуждестранните инвестиции във формата на имоти или дългосрочни наеми нараснаха още по-бързо.

През само 2016 г. чуждестранните инвеститори закупиха поне 1.6 милиона акра (почти 650,000 хектара) земеделска земя в Съединените щати. Това беше най-големият ръст за повече от десетилетие.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X