И през 2024 г. земеделците ще останат в капана на ниските приходи и високите разходи

Важни разходни пера в земеделието продължават да нарастват в сравнение с предходната година: машините със 7%, сградите с почти 6% и разходите за поддръжка на сградите с почти 9%. НСИ отчете спад на предприемаческия доход в земеделието от рекордните 66.6%. Не се очаква тази цифра да се промени съществено и през новата 2024 г.

Цените на селскостопанските продукти падат, а разходите остават високи. Тази дилема преследваше фермерите през 2023 г., за съжаление, ще продължи да ги преследва и през 2024 г. Въпреки че някои суровини са станали по-евтини, други важни капиталови стоки продължават да стават по-скъпи.

Според данните на статистиците цените на торовете са паднали най-много (в сравнение с предходната година), – с почти 45%. Но при изкупните цени на земеделската продукция също се отчитат значителни спадове – до 40 на сто при зърнените култури. Изключение правят яйцата и свинското месо, както и картофите, които са поскъпнали.

Цените на енергията също са паднали с почти 11% и горивата могат да бъдат закупени с почти 18% по-евтино през октомври 2023 г., отколкото през предходната година.

От друга страна, друго важно разходно перо се е повишило значително на годишна база: машините струват със 7% повече (в Германия, за България няма статистика, но процентът е по-висок), селскостопанските сгради са с почти 6% по-скъпи, а разходите за поддръжка на сградите са се покачили с почти 9%. Фермерите също трябва да харчат 8,5% повече пари за стоки и услуги, отколкото преди 12 месеца, на колкото е изчислена официалната инфлация.

Според данните на статистиците пестицидите, електричеството и смазочните материали също са поскъпнали. Ветеринарните услуги също струват с цели 27% повече, отколкото преди година. Нищо от това не изглежда като истинско облекчение от страна на разходите.

Конюнктурата с постоянно високите разходи, с падащите цени на селскостопанските продукти, вкарва много земеделски стопани в големи проблеми с ликвидността. А инвестициите са изключени, защото сградите и машините в частност продължават да поскъпват с рекордни темпове.

В същото време приходите за важни основни продукти като зърнени храни и мляко са се сринали. Със сигурност при зърнените култури станахме свидетели на производството на една от най-скъпите реколти досега.

Не само, че горивото и другото оборудване са много скъпи, но по-високата минимална заплата също е увеличила разходите за персонал, а наличието на необходимите технологии и резервни части също се е влошило.

Административната и осигурителната тежест за земеделците ще се увеличат значително през настъпващата година. Засега прогнозите не са оптимистични, а междуфирмената задлъжнялост продължава да расте.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X