Безснежна зима, ще има ли достатъчно влагозапасеност в почвата

Страната ни преживява най-безснежната януарска зима от 2018 година насам. Това показва справка на Meteo Balkans.

Най-сериозните притеснения са за реколтата в Добруджа – житницата на България.

На 1 януари 2017 година в почти цялата страна е била покрита от сняг. На същата дата година по-късно снежна покривка напълно е липсвала в България. А през 2020 и 2022  години сняг в началото на януари има само високо в планините. Данните безспорно показват, че януарската зима на 2023-а е най-безснежната от последните 7.

Освен това, средноденонощните температури в първите дни след празниците са между 4 и 7 градуса над климатичните норми, отбелязва Анастасия Стойчева от НИМХ и допълва: „Януари определя характера на зимата в нашата страна. И когато януари е сух и топъл, зимата остава с такива характеристики. Предстои понижение на температурите, но те просто ще се доближат до климатичните норми и ще останат по-високи от тях“.

Височина на снежната покривка по данни от станциите на НИМХ към 7.30 ч на датата, посочена на картата. Обновява се веднъж дневно към 12 ч. Лява скала — снежна покривка в сантиметри. Дясна скала — надморска височина в метри за местата без снежна покривка.

За хората, които осигуряват житото на страната обаче, липсата на дъжд и сняг е притеснителна. Агрономът Петър Петров обяснява, че за добра реколта сумарните валежи през годината трябва да са около 500-600 литра на квадратен метър. До момента са се акумулирали едва около 200 литра.

Почти пролетното време през декември и януари е добре дошло за полските мишки. Наблюденията на земеделците показват, че популацията на гризачите расте в областите около Черноморието. Месец по-късно мишките вече са в житницата на България.

Метеорологичните прогнози са времето след 10 януари да се приближи към традиционния зимен ритъм. Синоптиците издадоха прогноза, че атмосферната циркулация в Европа ще се промени. В оставащите дни на януари ще има периоди с валежи, а по високите полета, в Предбалкана и на места в Североизтока ще падне и сняг.

Земеделците с нетърпение следят тези прогнози и разчитат предстоящите валежи да попълнят поне част от липсващия запас от влага в почвата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини