Защо фермерите не печелят толкова пари, колкото футболистите

Германските фермери са спечелили средно малко под 32 000 евро през последните 10 години. Това не включва извънредната 2022 година. Средният доход на германците през 2020 г. е бил 47 700 евро, а футболист в първа Бундеслига получава средно по 30 000 евро – но на месец.

Фермерите не са точно сред най-добре печелещите в Германия, за разлика от футболистите. Защо това е така.

По време на Ковид пандемията политиците разбраха, че фермерите са системно важни за обществото. Никой не е казвал такова нещо за футболистите. Особено ако продължават да губят. Но нека не бъдем несправедливи.

Някои вече знаят колко е важна работата на фермерите. Причината е очевидна: „Първо идва храната, а след това и моралът“, пише социалистическият драматург Бертолд Брехт. Във всеки случай ГДР беше взела това присърце и плащаше доста добре на фермерите си.

За съжаление, днес това вече не е така – и това е ясно от погледа върху по-дългосрочното развитие на доходите на земеделските стопани. Според германската статистика, фермерите, които работят на пълен работен ден, са работили повече от 36 часа седмично, средно през последните 10 години, получавали са малко под 32 000 евро. Средният брутен доход на германците през 2020 г. е бил 47 700 евро.

С 22 700 евро хората в кетъринг индустрията печелят най-малко – въпреки че (за разлика от фермерите) те все още получават някои данъчни облекчения. Според Федералната статистическа служба служителите в търговията на дребно печелят 44 820 евро годишно. По този начин те лесно изпреварват фермерите.

Но какво получават футболистите? Нека започнем с Меси и Роналдо. Преди да отиде в Интер Маями в САЩ, вече 36-годишният Меси печелеше 71 милиона евро годишно – един  фермер може да купи много трактори с тези пари.

Роналдо стигна до 31 милиона евро, преди да замине за Саудитска Арабия. Без рекламните договори, разбира се. Какво получават футболистите в Бундеслигата? Томас Мюлер имаше около 15 милиона на заплата през 2021 г., а Джошуа Кимич – 10 милиона.

Средната заплата на футболистите в 1-ва Бундеслига се оценява на около 30 000 евро на месец. Така че това са 360 000 евро годишно. Разбира се, хората печелят по-малко във втора дивизия – но едва ли трябва да се притесняваме за тях.

Хляб и зрелища: колко хора храни един футболист
Но да се върнем на системното значение за обществото. Германски фермер изхранва не по-малко от 134 души. Това е почти два пъти повече, отколкото през 1990 г. Поне така е изчислила Германската асоциация на фермерите. От 1960 г. насам тази цифра се е увеличила почти осемкратно.

Едва ли някоя друга индустрия може да се похвали с подобен бум на производителността. А футболистите колко души хранят в този момент? Със сигурност семейството си и агента си – около 2 до 6 души. Но всички останали хора по света правят същото – хранят семействата си.

Но каква е стойността на възнаграждението за работа, от която днес човек дори не може да си изкарва прехраната без субсидии? В крайна сметка половината от селскостопанските доходи са плащания от Брюксел и не се вливат в портфейлите на фермерите чрез продажбата на продукти.

Но фермерите не могат да се надяват на трайно по-високи цени и постоянно нарастващи доходи (подобно на други индустрии). Извънредната 2022 г. по-скоро потвърждава правилото или тенденцията, както може да се види от спада на цените на селскостопанските продукти през 2023 г. По-скоро обратното е вярно.

Във всеки случай изискванията на политиката и обществото непрекъснато се увеличават, както и разходите. Разходите се покачват и покачват – а цените и доходите остават ниски.

Това не важи за футболистите. Има дори научна статия на Бернд Фрик за това, в която се казва, че заплатите в Бундеслигата почти са се утроили от 1995 до 2008 г. – и дори след това темпото вероятно не се е забавило. Точно обратното. Хляб и зрелища, с други думи, но фермерите трябва да доставят хляба почти безплатно.

Какво биха направили фермерите с толкова много пари?
Доходите на фермерите се колебаят значително през последните години. Те обаче не са се увеличили значително. Въпреки изключителната 2022 година, когато доходите достигнаха нови върхове. През 2023 г. нещата вече отново вървят стръмно надолу. Във всеки случай фермерите печелят по-малко от останалата част от населението.

И накрая, най-важният въпрос: Какво би направил един фермер с толкова много пари – да речем на ниво Бундеслига: т.е. с 360 000 евро годишно – вместо с 32 000 евро. С малко спестяване със сигурност бихте могли да построите нов обор. Или дори да си купите нов влекач – и може вече да не се нуждаете от банка, която да ви заема пари, когато нещата се затегнат.

Или фермерите биха могли да се пенсионират малко по-рано – както правят футболистите. Да кажем: в началото или средата на 30-те години? След това други трябва да се грижат онези 134 души да получават хляба си. Може би тогава хората също ще забележат колко системно релевантни са всъщност земеделските стопани.

Но за съжаление това не е възможно. В края на краищата, фермата принадлежи на фермерите от поколения и за повечето фермери земеделието е нещо повече от бизнес или печелене на пари. Затова продължават да работят, въпреки че не печелят толкова, колкото футболистите.

И накрая, изказване на друг (източно) германски драматург, а именно Хайнер Мюлер: „Оптимизмът е само липса на информация“. Това твърдение се вписва много добре в настоящата селскостопанска политика и, за съжаление, също и във вероятното развитие на доходите на земеделските стопани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X