След присъединяването си към ЕС Украйна може да стане най-големият производител на селскостопански продукти в Европа

След присъединяването на Украйна към ЕС, страната може да стане най-големият земеделски производител в Европа с безпрецедентен потенциал.

Това заяви в интервю за Latifundist.com Чезари Урбан, ръководител на BASF Agricultural Solutions в Украйна.

Вече се изграждат стратегически инвестиции от украински дистрибутори, особено в западната част на Украйна по границата с Европейския съюз. Тези инвестиции включват логистични складове и железопътна инфраструктура.

Подобен стратегически ход изглежда много разумен за Сезари Урбан по две основни причини.

„Първо, поради продължаващата война те могат да използват както автомобилен, така и железопътен транспорт до Европа, без да разчитат единствено на черноморския коридор. Второ, когато Украйна в крайна сметка се присъедини към Европейския съюз, което според мен е по-скоро „ранен“, отколкото „закъснял“ въпрос, тези инвестиции ще позволят украинските продукти да бъдат транспортирани до европейските пазари лесно и бързо. Далновидността на украинските дистрибутори при извършването на тези инвестиции е наистина похвална“, каза Чезари Урбан.

Запитан за мирното съвместно съществуване на украински и европейски фермери, той отбеляза, че Европейският съюз е бил изправен пред подобна ситуация, когато Полша се присъедини към него.

„По онова време Полша, както и Украйна сега, беше един от значимите земеделски производители, които се присъединиха към ЕС. В продължение на много години, използвайки обща европейска политика на субсидии и програми, Полша успешно управлява своята интеграция. От тази историческа гледна точка вярвам, че Европейският съюз, въз основа на опита си от първото разширяване преди 20 години, ще може плавно да интегрира Украйна на европейския пазар“, казва Сесари Урбан.

И добавя, че е важно да се разбере, че ако Украйна стане част от европейския пазар, това няма да означава непременно, че 100% от продуктите ще бъдат предназначени за Европейския съюз.

Украйна ще има възможност да се конкурира за други световни пазари, точно както в момента прави на пазарите в Африка, Азия и Америка. Благодарение на подобрените и напреднали селскостопански технологии украинските фермери вероятно ще станат по-конкурентоспособни не само в Европа, но и в световен мащаб.

Украйна остава в топ три на доставчиците на селскостопански продукти за ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X