Кои стоки влизат в списъка на тези с висок фискален риск

От 3 януари 2024 г. НАП въвежда режим за задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск, които започват от територията на трета страна и завършват на територията на страната, след приключване на митническия режим и вдигане на стоката, както и тези, които започват и завършват на територията на страната.

Новият режим на декларирането на данни се прилага по отношение на превозите на стоки с висок фискален риск, извършвани с транспортни средства над 3,5 т., които започват от територията на друга държава-членка на ЕС и завършват на територията на страната; започват от територията на страната и завършват на територията на друга държава-членка на ЕС.

Данните се декларират чрез е-услуга, достъпна с квалифициран електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция. При подаването на данните за превози на стоки с висок фискален риск, системата на НАП генерира и предоставя уникален номер на превоз (УНП), който задължително трябва да се съобщи на водача на транспортното средство или на лицето, придружаващо стоката, превозвача или на този, който организира превоза.

Кои стоки влизат в списъка на тези с висок фискален риск, може да видите ТУК

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X