За да оцелеят, фермерите трябва да могат генерират извънземеделски доходи

Все повече в страните от ЕС и във Великобритания се говори на глас, че земеделската дейност няма да е достатъчна за пълноценната издръжка на фермерските семейства. В Западна Европа това отдавна е факт за повечето земеделци. Мнозинството от тях работи в местните заводи през първата част на деня, а през втората – във фермите си.

С промяната на субсидирането в земеделието и ОСП все повече земеделци ще се наложи да потърсят допълнителни доходи, за да се издържат, тъй като делът на подпомагането трайно ще намалява и все повече и то ще е свързано с неземеделски цели, като климатичните, например. Цените на първичната земеделска продукция се очаква да останат трайно ниски, а разходите за производството й – високи.

В тези трудни условия за фермерите е много важно да успеят да извлекат максимални ползи от своите стопанства. Правителството на Великобритания стартира образователна програма, която да обучи местните фермери как да се възползват от всичките им налични възможности за повишаване на доходите. Сред тях са възобновяеми енергийни източници, въглеродни сертификати, отдаване на земя под аренда, както и селски туризъм, включваш изграждането на туристически лагери, отдаване на плевни за сватбени тържества или дегустации на местни храни и напитки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X