Михал Колоджиейчак: Украинското селско стопанство е в състояние да дестабилизира производството на храни във всяка страна от ЕС

Ембаргото на Полша върху селскостопанските продукти от Украйна ще продължи, докато не бъдат разработени стратегически програми, които ще въведат или лицензиране на продуктите, които ще идват от Украйна в Полша, или квоти, които ще определят това.

Това заяви Михал Колоджиейчак, заместник-министър на земеделието на Полша, пише полската медия Cenyrolnicze.pl.

„Трябва да знаем, че украинското селско стопанство има потенциал да дестабилизира производството на храни във всяка страна от ЕС. Ако искаме ЕС да изпълни целта, за която е създаден, т.е. да гарантира, че храната се произвежда тук в подходящи количества и се продава на справедлива цена на жителите на ЕС, не можем да си позволим да отворим пазара на ЕС за продукти от Украйна, включително зърнени продукти“, каза Колоджиейчак.

Михал Колоджиейчак смята, че поляците вече са направили голям реверанс пред украинските земеделски производители, олигарси, агроолигарси, чуждестранни холдинги и инвестиционни фондове, които са отделили огромни средства за земя в Украйна, позволявайки тези стоки да бъдат транспортирани до други страни от ЕС.

„Защо? Защото, например, германците бяха много големи получатели на нашето зърно, на нашата царевица. Този пазар ни беше отнет от продукти от Украйна, така ще бъде и с всеки друг продукт, който изпращаме в западните страни от ЕС“, казва Михал.

Според Колоджиейчак те трябва да направят всичко, за да гарантират, че украинското зърно отива в Африка, в страните от Близкия изток и в онези райони, където преди година беше договорено, че трябва да отиде.

„Помощта за Украйна е правилна, но тя не може да бъде за сметка на продоволствената сигурност в Полша. Може би отношението ми е песимистично, но може би е реалистично. Някои казват, че трябва да купуваме тези продукти и да ги преработваме, така че трябва да отворим границата. — предупреди лидерът на „Агро Униа“.

Михал отбеляза, че според него преходът на Украйна към ЕС трябва да бъде много дълъг – 20-25 години, или може би „безкрайно дълъг“.

Полските фермери възобновиха протеста на контролно-пропускателния пункт Шехини-Медика. От 09:00 часа на 4 януари те започнаха да блокират движението на пункта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X