Мащабни фермерски протести ще блокират утре Германия

През декември фермери от цяла Германия протестираха в Берлин срещу плановете за икономии на управляващата коалиция. От утре протестите ще бъдат възобновени. Демонстрации с трактори, акции и митинги са планирани в цяла Германия. Засега те ще останат мирни.

Откакто германското правителство обяви плановете си за премахване на облекченията на фермерите за дизелово гориво, фермерите са недоволни.  

От 8 януари протестите ще навлязат в нов цикъл. Тракторите ще се движат от Берлин до Мюнхен, на изток, север, юг и запад. Целта е напълно да се изтрият от масата на преговорите  планираните съкращения на облекченията за  дизеловото гориво в селското стопанство и освобождаването от данък върху превозните средства. През цялата седмица са планирани демонстрации, блокади и митинги.

Гневът на фермерите не е случаен. От доста време насам недоволството расте заради високите цени, налози и усещането, че си оставен сам и не си оценен. Капката, която преля чашата на възмущението, обаче беше план на федералното правителство в началото на декември, според които земеделските стопани също следва да допринесат за икономиите в германската икономика. Субсидиите за дизелово гориво в селското стопанство и освобождаването от данък върху превозните средства трябва да отпаднат, за да има около 900 милиона евро повече в хазната.

В резултат на това имаше протести на фермери в цялата страна. Голям митинг се проведе в Берлин. Президентът на фермерите Йоахим Руквид поиска правителството да отстъпи и обяви нови протести.

За следващата седмица само в Бавария са заявени 180 акции. Например митинг до Одеонсплац в Мюнхен. В Долна Саксония ще има различни форми на протест в отделните окръзи. Целта е да се премахнат всички идеи за икономии от страна на  фермерите.

 За следващата седмица Германската асоциация на фермерите (DBV) призовава за голяма демонстрация на 15 януари в Берлин.  Очаква се в нея да се включат  около 10 000 души.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X