Защо фермерите в Германия са гневни

Гневните протести на фермери, превозвачи и железопътни работници рискуват да бъдат експлоатирани от популисти като „Алтернатива за Германия“

Символиката, която германските фермери избраха, за да изразят недоволството си от правителството в първите дни на новата година, беше колкото недвусмислена, толкова и зловеща: край селските пътища в цялата страна има импровизирани бесилки и висящи светофари, препратка към цветовете на трите управляващи партии.

Смразяващите скулптури са предвестници на безпрецедентни междусекторни протести и стачки, които удрят германските пътища и железопътни линии от днес, и говорят за драматична промяна на настроението в страна, отдавна приветствана за своя консенсусен подход към индустриалните отношения, особено в сравнение с по-традиционно предразположената към стачки съседка Франция.

С наближаването на ключови избори в източните германски провинции тази година дори някои фермери се опасяват, че новият революционен дух може да попадне директно в ръцете на жизнерадостната крайна десница.

Осемдневният протест на селскостопански работници в цялата страна, включващ блокади на магистрали и описан от ръководителя на асоциацията на фермерите като „протест, какъвто страната никога не е изпитвала преди“, ще продължи въпреки частичния обратен завой на правителството по отношение на намаляването на субсидиите за дизелово гориво и данъчните облекчения за селскостопански превозни средства, които ги предизвикаха.

Протестите на самонаетите фермери и товарни превозвачи, както и стачките в държавния железопътен сектор, не са координирани помежду си, като се акцентира върху различни искания и в някои случаи са свързани със спорове, които предхождат сегашното управление. Но тяхното съгласие даде на крайната десница перфектна възможност да подклажда популистки фантазии за държавен преврат.

В каналите си в социалните мрежи крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) нарисува картина на обикновени хора, които са „доведени до разруха от безотговорно политическо ръководство като през Средновековието“, и призова гражданите да се присъединят към това, което нарече „общонационална стачка“.

В каналите за съобщения на Telegram някои протестиращи споделиха генерирани от AI снимки на горящ Райхстаг, заобиколен от трактори, с думите: „Елате в Берлин и прогонете светофара! Германия става синя“, препратка към цветовете на АзГ.

Асоциацията на германските фермери се опита да се дистанцира от „насилствените фантазии за държавен преврат“ и разкритикува блокадата на ферибота в Хабек в четвъртък.

„Тези протести са водав мелницата на АзГ“, казва Клеменс Рисе, генерален секретар на асоциацията на дребните фермери в Саксония, източната провинция, където крайнодясната партия води в социологическите проучвания преди изборите през септември.

„Нарастващото бюрократично бреме и нарастващите разходи през последните 10 години създадоха огромно разочарование, което сега се излива, добави той. „И тогава АзГ посочва безмитния внос на зърно от Украйна и казва на фермерите, че правителството се опитва да спаси света, но не се грижи за своя“.

Състояща се от около 256 000 предприятия, които наемат приблизително 2% от националната работна сила, селскостопанската индустрия на Германия може да изглежда малка. Но фермерите се грижат за около половината от земята на Германия, а говорителите на индустрията подчертават, че географското положение на страната и качествата на почвата трябва да означават, че техният сектор има бъдеще дори във времена на глобално затопляне.

Орязването на субсидиите, което разгневи германските фермери тази зима, беше по-малко планирано, отколкото наложено на правителството на канцлера Олаф Шолц от опозицията, която сега радостно потрива ръце.

През ноември Конституционният съд на Германия постанови, че дългосрочният „фонд за климата и трансформацията“ на правителството е противоконституционен, след като десноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) внесе правно предизвикателство срещу плановете на държавата да пренасочи неизразходваните пари от извънредните мерки за пандемия за инициативи за действия в областта на климата.

Бомбастичното решение накара трите управляващи партии – левоцентристките социалдемократи на Шолц, Зелената партия на Хабек и либералната пробизнес ориентирана Свободна демократическа партия (FDP) на финансовия министър Кристиан Линднер – да се борят за начини да запълнят недостига на финансиране от 60 милиарда евро (€ 52 милиарда).

Данъчните облекчения за дизеловото гориво в селското стопанство и освобождаването от данък върху  селскостопанските превозни средства – недолюбвани както от природозащитниците, нито от либералите на свободния пазар – се предложиха като области за компромис.

Популисткият гняв, който тези сега частично ревизирани съкращения предизвикаха, е насочен главно към Зелените, а не към ХДС в опозиция или либералната СвДП, чийто ангажимент към механизма за спиране на дълга – ограничаване на заемите до 0,35% от номиналния брутен вътрешен продукт на Германия – силно ограничава маневреността на правителството.

Но предложените съкращения бяха критикувани дори сред фермерите със симпатии към дневния ред на екологичната партия. „Абсолютно правилно е да се трансформира германското селско стопанство от зависимо от изкопаеми горива в подкрепа на слънчевата енергия“, казва Отмар Илхман, млекопроизводител от Източна Фризия, Долна Саксония. „Но това не е правилният начин.“

Намаляването на субсидиите за дизелово гориво, което правителството планира постепенно да въведе до 2026 г., вероятно ще засегне по-малките ферми, а не големите компании, и може да се окаже особено болезнено за биологичните фермери, които използват повече бензин на хектар от конвенционалното земеделие. Някои фермери предлагат вместо това правителството да увеличи данъка върху парафина или торовете. „Вече чувстваме, че сме свръхрегулирани от ревностни бюрократи“, каза Илхман, посочвайки новия сателитен мониторинг на земеделските полета в целия ЕС и изискванията към фермерите да протоколират методите си чрез приложение. „Има усещане, че каквото и да правим, никога не е достатъчно.“

Въпреки това той беше силно критичен към това, че някои от колегите му се поддават на настъплението на крайната десница. „Някои фермери казват: „Не може да стане по-лошо от това, може и следващия път да гласувам за АзГ“, каза той. Е, предлагам им да погледнат какво имат да кажат в манифеста си.“

Основана от група икономисти за свободния пазар, но антиевропейски ориентирани, АзГ в своя партиен манифест за 2023 г. все още призовава за „изчистване на джунглата от субсидии и специални фондове“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X